Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Κανάριων Νήσων


Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου, που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά, ξεκίνησε τη λειτουργία και την εξερεύνηση των πιο μακρινών ορατών σημείων του Σύμπαντος.
Το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Κανάριων, κόστους 130 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία, πάνω από τα σύννεφα και σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, του παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, εκμεταλλευόμενο τον καθαρό ουρανό του Ατλαντικού Ωκεανού.
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Καναρίων Νήσων, οργανισμός διαχείρισης και λειτουργίας του παρατηρητηρίου, επεσήμανε ότι το τηλεσκόπιο θα παρατηρήσει τη γέννηση άστρων, θα μελετήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μαύρων τρυπών και θα αποκρυπτογραφήσει κάποια από τα χημικά συστατικά της Μεγάλης Έκρηξης.
Το τηλεσκόπιο διαθέτει 36 ξεχωριστά κάτοπτρα που ξεκίνησαν να εστιάζουν σταδιακά τον Ιούλιο του 2007, ώστε τελικά να λειτουργήσουν ως μιας ενιαία επιφάνεια που οδηγεί το φως στο κεντρικό σημείο της κάμερας.
Τα μεγάλα κατοπτρικά τηλεσκόπια ξεκίνησαν να συμβάλλουν σημαντικά στην αστρονομική έρευνα όταν ο Έντουιν Χάμπλ τελειοποίησε την τεχνική λήψης φωτογραφιών του Διαστήματος με το κάτοπτρο διαμέτρου 500 εκατοστών που εγκατέστησε στο Παρατηρητήριο Πάλομαρ στην Καλιφόρνια, τον Ιανουάριο του 1949.
Πηγή: Καθημερινή