Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη του 21 αιώνα

An Antarctic Total Solar Eclipse
Credit and Copyright: Fred Bruenjes (moonglow.net)


Ξεκινήστε να μετράτε. Ένα, δυο, ...εκατό, συνεχίστε να μετράτε και μη σταματήσετε παρά μόνο όταν φτάσετε στο 399. Σας φαίνεται αρκετός χρόνος; Έξι λεπτά και 39 δευτερόλεπτα για την ακρίβεια. Αυτή είναι η διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου αυτή την εβδομάδα, την μεγαλύτερη του 21ου αιώνα. Το φαινόμενο ξεκίνησε με το χάραμα της Τετάρτης 22 Ιουλίου, στον Κόλπο Khambhat ακριβώς ανατολικά της Ινδίας. Οι πρωινοί ψαράδες είδαν μια ανατολή όπως δεν την έχουν δει ποτέ πριν. Ανατέλλοντας πάνω από τα κύματα, στη συνηθισμένη θέση του ήλιου μια μελανή- μαύρη τρύπα περιβάλλεται από τις χλωμές ταινίες που διευρύνονται πέρα από τον ουρανό. Τα πουλιά της θάλασσας θα σταματήσουν να κοάζουν, αβέβαια εάν η ημέρα αρχίζει ή όχι, καθώς μια παράξενη σκιά ωθεί πίσω την αυγή και αναδεύει ένα αεράκι ασυνήθιστης ψύχρας.
Οι περισσότερες εκλείψεις ηλίου παράγουν αυτό το είδος σουρεαλιστικής εμπειρίας για μερικά λεπτά το πολύ. Η έλλειψη της 22 Ιουλίου 2009, εντούτοις , θα διαρκέσει 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα σε μερικά μέρη, που δεν είναι μακριά από τα 7 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα που είναι η θεωρητική μέγιστη τιμή. Δε θα ξεπεραστεί σε διάρκεια μέχρι την έκλειψη στις 13 Ιουνίου 2132.Πατήστε εδώ και θα οδηγηθείτε σε ένα κινούμενο παγκόσμιο χάρτη της έκλειψης της 22 Ιουλίου.
Η διαδρομή της μεγάλης έκλειψης περνάει από πολλές μεγάλες πόλεις. Η σκιά θα καθυστερήσει για 6 ολόκληρα λεπτά πάνω από τη Σαγκάη , τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, δίνοντας σε 20 εκατομμύρια κατοίκους , μια μεγάλη και εκπληκτική θέα από το στέμμα του ήλιου. Η έκλειψη θα γίνει ορατή από πολλες μεγάλες πόλεις και ο συνολικός αριθμός των κατοίκων που έχουν τη δυνατότητα να την παρατηρήσουν κάνει αυτή την έκλειψη, μια από τις πιο καλά παρατηρίσιμες εκλείψεις στην ιστορία. Πατήστε στο Eclipse Home για να μπείτε στο site της και να δείτε φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες.
Πηγή: science nasa
Και κάποια video.
solar eclipse 2009 path







AMAZING SOLAR ECLIPSE JULY 2009 BY NASA CAMERAS

Και ένα με Ελληνικούς υπότιτλους

Δεν υπάρχουν σχόλια: