Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Τα σύμβολα του Θεού και μια Ελληνίδα Φυσικός

Την Κυριακή (27/07/08) διάβασα στο 'Ε' της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ,μια συνέντευξη της Ελληνίδας Φυσικού Μαρίας Σπυροπούλου με τίτλο "Θέλω να βρω πως έγινε το σύμπαν".
Θεωρείται κορυφαία πειραματική Φυσικός και τα διεςθνή μέσα την ονομάζουν διάδοχο του Einstein. Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Ορμώμενος από την ερώτηση -"Για να το πούμε πιο απλά, μέσα από τα πειράματα αυτά κάποιες θεωρίες θα ανα­τραπούν και κάποιες θα επιβεβαιωθούν"- αλλά κυρίως από την απάντηση-«Κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότερες θε­ωρίες θα ανατραπούν. Να δούμε τι θα μείνει!»-θυμήθηκα ...δυο γραμμές από μια εισαγωγή του Serway...
Παραθέτω λοιπόν τη συνέντευξη από το ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΠΟΠΟΥΛΟ.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Οι Δυνάμεις του 10





Ένα ταξίδι ξεκινώντας από ένα τριαντάφυλλο μέχρι τα βάθη των γαλαξιών, ένα ταξίδι από την επιφάνεια του ρόδου μέχρι τα quark. Ένα ταξίδι στις δυνάμεις του 10.


Γιατί κάποια πράγματα σου προκαλούν δέος !!!!!!


Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣτμήμα τηςEUROPEAN PARTICLE PHYSICS OUTREACH GROUP (EPPOG) .

Με ένα κλικ στον τίτλο σας στέλνει στην παραπάνω σελίδα. Αξίζει!!

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε το αντίστοιχα από μια Αγγλική σελίδα.


Ένα Applet στην Α.Α.Τ


Εδώ μπορείτε να δείτε πως προκύπτει η σύνδεση της Α.Α.Τ με το διάγραμμα του στρεφόμενου διανύσματος ή αλλιώς και κύκλος αναφοράς. Για να δείτε το applet κάντε κλικ στον τίτλο.

Απλή Αρμονική Ταλάντωση

Ένα Video από το youtube που περιγράφει τις γραφικές παραστάσεις y=f(t), υ=f(t) και a=f(t) sthn A.A.T.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Φαινόμενο Doppler σε όχημα πυροσβεστικής

Πολλοί μαθητές μπερδεύονται στο φαινόμενο doppler. Δεν έχουν ή ίσως καλύτερα δεν τους έχουμε δώσει πολλές φορές να καταλάβουν ότι το φαινόμενο doppler έχει να κάνει με τη διαφορετική συχνότητα και όχι διαφορετική ένταση του ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής. Προσθέτω, λοιπόν, το παρακάτω διαφωτιστικό βιντεάκι από το youtube.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Νόμοι των Αερίων. Μια ιστορική ανασκόπηση!

Με αφορμή μια εργασία που έκανα για τους νόμους των αερίων παραθέτω πιο κάτω ένα κείμενο ,-αρκετών σελίδων -, μια ιστορική ανασκόπηση για τους νόμους των αερίων. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πως και γιατί έχει επικρατήσει διαφορετική ονομασία σε κάθε χώρα για κάθε νόμο.

Τι είναι ο Αστρολάβος ...Φυσικής

Προσπαθώ να απευθύνω ένα χαιρετισμό σε όσους θα διαβάσουν αυτή, την πρώτη παρθενική και αυτοπροσδιοριζόμενη ανάρτηση, αλλά δε ξέρω τι πρέπει να πω. Τώρα που γράφω είναι πρωί και θα ταίριαζε να ευχηθώ μια καλημέρα σε όλους. Όμως, η ανάρτηση αυτή, απ’ τη στιγμή που θα τοποθετηθεί θα είναι εκεί και θα διαβάζεται όλες τις ώρες. Είτε πρωινές , είτε βραδινές.
Χαιρετώ, έτσι απλά και εύχομαι καλό ταξίδι σε όσους θα με ακολουθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια, να βρούμε μια ‘‘σωστή’’ πορεία στο ταξίδι της διδασκαλίας της Φυσικής. Μια προσπάθεια να δούμε τη Φυσική από τη γοητευτική της πλευρά.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι γιατί Αστρολάβος…..Φυσικής;
Ο αστρολάβος είναι ένα αρχαίο αστρονομικό όργανο, που έχει μια μεγάλη ποικιλία χρήσεων, όσον αφορά τη μέτρηση και πρόβλεψη των θέσεων του ήλιου και των άστρων. Στην κυριολεξία το όνομα του σημαίνει αυτόν που παίρνει, που δεσμεύει τα άστρα.[1] Το χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.χ μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ, μετά τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο όργανο, ο εξάντας. Χρησιμοποιώντας τον αστρολάβο προέβλεπαν τις θέσεις του ήλιου της σελήνης, των πλανητών και των άστρων. Με τη βοήθεια του αστρολάβου είναι δυνατό να βρεθεί η ώρα αν είναι γνωστό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ή αντίστροφα.[2]
Επίσης, Αστρολάβος είναι το όνομα του φροντιστηρίου στο οποίο δουλεύω. Έτσι, με δεδομένη την αγάπη μου για την ιστορία της φυσικής και της επιστήμης γενικότερα, με δεδομένη την διάθεση να χρησιμοποιήσω τη τεχνολογία, με το όνομα του φροντιστηρίου να υπάρχει , το όνομα του blog ήρθε αυτόματα.
Με τον καιρό, φιλοδοξία μου είναι σ’ αυτό το blog να τοποθετήσω ασκήσεις, διαγωνίσματα φυσικής, άρθρα και applets που θα μας βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουμε συνάδελφοι καθηγητές και μαθητές.
Εννοείται, πως σε κάθε ευκαιρία, θα σχολιάζουμε και την τρέχουσα εκπαιδευτική επικαιρότητα.

[1] http://1lyk-patras.ach.sch.gr/multiversum/TIMER/astrolavos.htm
[2]http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CF%82