Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Τι είναι ο Αστρολάβος ...Φυσικής

Προσπαθώ να απευθύνω ένα χαιρετισμό σε όσους θα διαβάσουν αυτή, την πρώτη παρθενική και αυτοπροσδιοριζόμενη ανάρτηση, αλλά δε ξέρω τι πρέπει να πω. Τώρα που γράφω είναι πρωί και θα ταίριαζε να ευχηθώ μια καλημέρα σε όλους. Όμως, η ανάρτηση αυτή, απ’ τη στιγμή που θα τοποθετηθεί θα είναι εκεί και θα διαβάζεται όλες τις ώρες. Είτε πρωινές , είτε βραδινές.
Χαιρετώ, έτσι απλά και εύχομαι καλό ταξίδι σε όσους θα με ακολουθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια, να βρούμε μια ‘‘σωστή’’ πορεία στο ταξίδι της διδασκαλίας της Φυσικής. Μια προσπάθεια να δούμε τη Φυσική από τη γοητευτική της πλευρά.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι γιατί Αστρολάβος…..Φυσικής;
Ο αστρολάβος είναι ένα αρχαίο αστρονομικό όργανο, που έχει μια μεγάλη ποικιλία χρήσεων, όσον αφορά τη μέτρηση και πρόβλεψη των θέσεων του ήλιου και των άστρων. Στην κυριολεξία το όνομα του σημαίνει αυτόν που παίρνει, που δεσμεύει τα άστρα.[1] Το χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.χ μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ, μετά τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο όργανο, ο εξάντας. Χρησιμοποιώντας τον αστρολάβο προέβλεπαν τις θέσεις του ήλιου της σελήνης, των πλανητών και των άστρων. Με τη βοήθεια του αστρολάβου είναι δυνατό να βρεθεί η ώρα αν είναι γνωστό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ή αντίστροφα.[2]
Επίσης, Αστρολάβος είναι το όνομα του φροντιστηρίου στο οποίο δουλεύω. Έτσι, με δεδομένη την αγάπη μου για την ιστορία της φυσικής και της επιστήμης γενικότερα, με δεδομένη την διάθεση να χρησιμοποιήσω τη τεχνολογία, με το όνομα του φροντιστηρίου να υπάρχει , το όνομα του blog ήρθε αυτόματα.
Με τον καιρό, φιλοδοξία μου είναι σ’ αυτό το blog να τοποθετήσω ασκήσεις, διαγωνίσματα φυσικής, άρθρα και applets που θα μας βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουμε συνάδελφοι καθηγητές και μαθητές.
Εννοείται, πως σε κάθε ευκαιρία, θα σχολιάζουμε και την τρέχουσα εκπαιδευτική επικαιρότητα.

[1] http://1lyk-patras.ach.sch.gr/multiversum/TIMER/astrolavos.htm
[2]http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CF%82


Δεν υπάρχουν σχόλια: