Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Οι νικητές του βραβείου Fields για το 2010


Το Fields Medal είναι ένα βραβείο μαθηματικών που απονέμει η Διεθνής Μαθηματική Ένωση (IMU) σε δύο μέχρι τέσσερεις μαθηματικούς οι οποίοι έχουν διαπρέψει στον τομέα τους και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους. Τα βραβεία απονέμονται από το 1950  κάθε τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαθηματικών (ICM). Το βραβείο δημιουργήθηκε από τον Καναδό μαθηματικό John Charles Fields για να βοηθήσει νέους υποσχόμενους μαθηματικούς και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1936 στους μαθηματικούς Lars Ahlfors και Jesse Douglas. Το Fields Medal θεωρείται ως το κορυφαίο βραβείο που μπορεί να απονεμηθεί σε έναν μαθηματικό. Συχνά αναφέρεται και ως Νόμπελ των Μαθηματικών, ωστόσο ο παραλληλισμός είναι μάλλον άστοχος και ταιριάζει περισσότερο στο Abel Prize. Στη μια όψη του μεταλλίου είναι χαραγμένη η μορφή του Αρχιμήδη και μια ρήση του στα λατινικά  Transire suum pectus mundoque potiri (Υπερέβαλε εαυτόν και κατέκτησε τον κόσμο) και στην άλλη πλευρά η φράση CONGREGATI EX TOTO ORBE MATHEMATICI OB SCRIPTA INSIGNIA TRIBUERE .

Οι νικητές του 2010:

Elon Lindenstrauss (1970, Jerusalem). Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Hebrew University. Απέκτησε το Διδακτορικό του στα Μαθηματικά (Entropy properties of dynamical systems) υπό την επίβλεψη του Prof. Benjamin Weiss. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Princeton και στο Hebrew University. Η ερευνά του εστιάζεται στις περιοχές των δυναμικών συστημάτων και της εργοδικής θεωρίας, καθώς και στις εφαρμογές αυτών στη θεωρία αριθμών.

Ngô Bảo Châu (1972, Hanoi, Vietnam). Συμμετείχε στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες του 1988 και του 1989 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στις δύο, μάλιστα το 1989 είχε πετύχει Perfect Score (42/42). Μετά το Λύκειο η Γαλλική κυβέρνηση του προσέφερε μια υποτροφία για προπτυχιακές σπουδές στο Paris VI University αλλά αυτός επέλεξε να σπουδάσει στην Ecole Normale Supérieure. Το 1997 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Μαθηματικών (Sommes de Klosterman et lemme fondamental; lemme fondamental de Jacquet-Ye et cohomologie étale) στο Universite Paris-Sud υπό την επίβλεψη του Gérard Laumon. Σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ανώτερων Μελετών του Princeton, ενώ έχει αποδεχθεί την θέση του Καθηγητή στο University of Chicago.
Του απονεμήθηκε το μετάλλιο του 2010 για την απόδειξή του θεμελιώδους λήμματος στη θεωρία των (automorphic forms) μέσω της εισαγωγής των νέων αλγεβρο-γεωμετρικών μεθόδων.

Stanislav K. Smirnov (1970, St. Petersburg, Russia). Συμμετείχε στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες του 1986 και 1987 πετυχαίνοντας και τις δύο χρονιές Perfect Score. Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Saint Petersburg State University. Το 1996 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ των Μαθηματικών (Spectral Analysis of Julia Sets) στο Caltech υπό την επίβλεψη των Nikolai Makarov και Victor Havin. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Geneva University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στη μιγαδική ανάλυση, τα δυναμικά συστήματα και τη θεωρία πιθανοτήτων.

Cédric Villani (1973, France). Σπούδασε στην École Normale Supérieure από όπου έλαβε το Διδακτορικό του στα Μαθηματικά (Contribution à l'étude mathématique des équations de Boltzmann et de Landau en théorie cinétique des gaz et des plasmas) υπό την επίβλεψη του Pierre-Louis  Lions το 1998. Από το 2000 είναι Καθηγητής στην École Normale Supérieure de Lyon, ενώ από το 2009 είναι Διευθυντής του Institut Henri Poincaré. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις περιοχές των μερικών διαφορικών εξισώσεων και τις μαθηματικής φυσικής.
Του απονεμήθηκε το μετάλλιο του 2010 για τις αποδείξεις στη μη γραμμική απόσβεση  του Landau και σύγκλιση  στην ισορροπία για την εξίσωση Boltzmann.

Πηγή: mathscom.gr
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: