Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Θεαματική Γαλαξιακή σύγκρουση


Μια νέα εικόνα δύο μπλεγμένων γαλαξιών έχει αποτυπωθεί από τα μεγάλα παρατηρητήρια της NASA. Τα τρία εξειδικευμένα τηλεσκόπια , Hubble, Chandra και Spitzer (με μία λέξη: Great Observatiories), κατάφεραν να αποτυπώσουν τη σύγκρουση δύο γαλαξιών με εκπληκτική ακρίβεια, όπως δημοσιοποίησε τη Δευτέρα (9/8) η NASA.
Οι γαλαξίες Antennae, που βρίσκονται περίπου 62 εκατομμύριο  έτη φωτός από τη γη, παρουσιάζονται σε αυτήν την σύνθετη εικόνα από το παρατηρητήριο ακτίνων X Chandra (μπλε), το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (χρυσό και καφετί), και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer (κόκκινο).
Η σύγκρουση, που άρχισε πριν από 100 εκατομμύριο έτη  και εμφανίζεται ακόμα, έχει προκαλέσει το σχηματισμό των εκατομμυρίων των αστεριών τα οποία σχηματίστηκαν ως νέφη αερίων και σκόνης από την ένωση των δύο γαλαξιών. Τα πιό ογκώδη αυτών των νεων αστεριών έχουν ήδη προχωρήσει την εξέλιξή τους σε μερικά εκατομμύριο έτη και έχουν εκραγεί ήδη ως σούπερνόβα.
Να σημειώσουμε ότι τα μεγάλα αστέρια επιβιώνουν για μικρότερο χρονικό διάστημα από τα μικρά ενώ ακόμα να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς ο δικός μας Ήλιος, ο οποίος είναι ένα αστέρι μεσαίου μεγέθους, αναμένεται να επιβιώσει για περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα.
Τα τρία τηλεσκόπια  της NASA κατάφεραν να αποδώσουν συνδυαστικά τη  συνολική εικόνα της σύγκρουσης, το καθένα με διαφορετικά χρώματα, επιτρέποντας μας να δούμε, μεταξύ άλλων,  τα σημεία όπου θα σχηματιστούν νέοι αστερισμοί, τη μάζα ύλης που διοχετεύεται σε μαύρες τρύπες, παλιά και νέα αστέρια καθώς και σύννεφα σκόνης.





Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: