Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

O Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων επιστρέφει

Πηγή: physicsworld
Αργά, αλλά σταθερά ο LCH (Large Hadron Collider, στα ελληνικά Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ( Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων)) επιστρέφει στη ζωή στο CERN στη Γενεύη.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η ακτίνα στάλθηκε στο μισό της απόστασης του δακτυλίου των 27 km για πρώτη φορά μετά την περσινή αποτυχία του επιταχυντή.
Έριξαν μια δέσμη χαμηλής ενέργειας στον κατευθυντήρα ακριβώς προς τον CMS και οι θερμιδομετρητές του πειράματος και οι θάλαμοι μιονίων είδαν το γεγονός.
Άλλα 13.5 χλμ (και μερικά TeV) και φύγαμε!!

Και για να θυμόμαστε το μέγεθος του πράγματος μεταφέρω φωτογραφίες από τον CMS ένα από τα δυο πειράματα που σχεδιάστηκαν και δομήθηκαν για να μελετήσουν τη σύγκρουση πρωτονίου -πρωτονίου.
Πολλές από αυτές τις εικόνες, που λήφθηκαν από Michael Hoch (CERN/CMS) την τελευταία διετία, έχουν κυκλοφορήσει στον Ιστό για πολύ καιρό, και μεμονωμένες έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μέρη.
Εντούτοις, είναι πολύ εντυπωσιακό να τις κοιτάζεις τη μια μετά την άλλη. Και μάλιστα για τους περισσότερους από μας που δεν είχαν την τύχη ή το προνόμιο καλύτερα , της επίσκεψης του γιγαντιαίου ανιχνευτή στο υπόγειο σπήλαιό του.
Όποιος θέλει να φρασκάρει τη μνήμη του σ' αυτό το τεράστιο τεχνολογικό επίτευμα ας ακολουθήσει το ταξίδι.
Οι αυθεντικές φωτογραφίες είναι αρκετά μεγάλες-πάνω από 10Mbytes η κάθε μια. Κάνοντας click πάνω σε κάθεμια μπορείτε να κατεβάσετε τις αυθεντικές.

















Εάν θέλετε να δείτε περισσότερο υλικό σαν αυτό επισκεφτείτε αυτό το site.
Πηγή: scientificblogging

Δεν υπάρχουν σχόλια: