Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Διάφορα Εκπαυδευτικά Νέα


Στο θρανίο από τα 4 και όλη μέρα μέχρι τα… 16



Υποχρεωτικό σχολείο από την ηλικία των 4 ετών, ολοήμερο Δημοτικό και ακολούθως ολοήμερο Γυμνάσιο, αδιάφορο πόσο θα κοστίσουν. Είναι η συμφωνία τριών βασικών σημείων που επήλθε χθες στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Προτείνουμε τη διεύρυνση σχολικού χρόνου, δηλαδή ολοήμερο σχολείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου. Θέλουμε να είναι χρόνος αξιοποίησης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών», εξήγησε την απόφαση του Συμβουλίου ο κ. Μπαμπινιώτης. Την πρότασή του για ολοήμερο Γυμνάσιο είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη στον ΕΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ιδιότητα του επικεφαλής της επιτροπής για τα αναλυτικά προγράμματα.

Για τη δομή του Λυκείου δεν επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την πλευρά Μπαμπινιώτη, έτσι αποφασίστηκε να κατατεθούν στο υπουργείο Παιδείας οι δύο εναλλακτικές προτάσεις: Λύκειο γενικής παιδείας με μαθήματα επιλογής ή Λύκειο τριών κύκλων που προσιδιάζει στο σημερινό μοντέλο των κατευθύνσεων, όπως προτείνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του στο Συμβούλιο, κ. Γ. Πανάρετο, «έχει από το 1996 ταχθεί υπέρ του εθνικού απολυτηρίου».

Θέματα κόστους δεν απασχολούν το Συμβούλιο. «Εμείς προτείνουμε πώς να γίνει σωστή η Παιδεία, δεν εξετάζουμε το οικονομικό που είναι ζήτημα της εκάστοτε κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης. Η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή, πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, το οποίο ικανοποιήθηκε κατά το ήμισυ προ διετίας, υπήρξε το «μετέωρο βήμα» των υπουργών Παιδείας κυρίως λόγω του υψηλού του κόστους.

«Θεωρούμε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο», επιχειρηματολόγησε ο κ. Μπαμπινιώτης. Χθες εξάλλου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κατέθεσε το δεύτερο πακέτο των προτάσεών του για την επιμόρφωση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, την τεχνική εκπαίδευση και τα σχολικά βιβλία. Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε το εναλλακτικό βιβλίο να κατατίθεται ολοκληρωμένο και όχι τμηματικά στο Ινστιτούτο, το οποίο θα κοινοποιεί στα σχολεία κατάλογο εγκεκριμένου υλικού προκειμένου αυτά να προμηθεύονται ότι επιλέξουν. Το εξεταστικό θα απασχολήσει επόμενες συνεδριάσεις.



ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ
e-tipos.com

Συνωστισμός 8.000 αριστούχων στις σχολές αιχμής, αύξηση των μεσαίων βαθμολογιών, αλλά και περίπου 12.000 κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ αναμένεται να προκύψουν από τις εφετινές βαθμολογίες των υποψηφίων για την Ανώ τατη Εκπαίδευση που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε χθες ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων θα αναρτηθούν στα σχολεία μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουνίου- παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία- βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία τους. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η κίνησή τους, όπως εκτιμούσαν χθες βαθμολογητές και εκπαιδευτικοί, αναμένεται να εμφανίσει διαφορετικές ταχύτητες για μια ακόμα χρονιά, με κύρια χαρακτηριστικά τη μικρή άνοδο στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, τη διατήρηση (έως και πολύ μικρή πτώση) στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Πεδίου, μικρές αυξομειώσεις στο 1ο Πεδίο με τις Νομικές και Παιδαγωγικές Σχολές να κρατούν τις υψηλές τους βάσεις και τάσεις μεγαλύτερης ανόδου στο 5ο Πεδίο των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας. Σκληρός αναμένεται να είναι εφέτος ο ανταγωνισμός και στις σχολές μεσαίας ζήτησης όλων των πεδίων, καθώς οι πληροφορίες για τις βαθμολογίες αναφέρουν ότι περισσότεροι υποψήφιοι από πέρυσι συνωστίζονται στις μεσαίες βαθμολογίες, καθώς η Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε θέματα που εξασφάλιζαν σε περισσότερους τη βάση του 10 και σε λιγότερους το άριστα. Σύμφωνα πάντως με τον ερευνητή κ. Χρήστο Κάτσικα, το φαινόμενο του πληθωρισμού αριστούχων θα εμφανιστεί και εφέτος, αλλά σε μικρότερο βαθμό από πέρυσι. Υπολογίζονται σε σχεδόν 8.000 (από περίπου 9.000 πέρυσι) οι υποψήφιοι που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες και θα διεκδικήσουν μια θέση στις σχολές αιχμής, οι οποίες αναμένεται να διατηρήσουν, σε γενικές γραμμές, σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις τους. Στον αντίποδα, αναμένεται ότι περίπου 25.000 υποψήφιοι δεν θα κατορθώσουν και εφέτος να περάσουν τη βάση του 10 και θα μείνουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ οι κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ θα είναι λιγότερες από πέρυσι, αλλά και πάλι υπολογίζεται ότι περίπου 12.000 θέσεις εισακτέων θα μείνουν αδιάθετες.
Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4522177&ct=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: