Σάββατο 24 Απριλίου 2010

20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ HUBBLE


Πριν από 20 χρόνια, στις 24 Απριλίου του 1990, το πολύ σημαντικό αυτό εργαλείο της αστρονομίας μπήκε σε τροχιά, εγκαινιάζοντας μία καινούρια εποχή στην ανθρώπινη επιστημονική παρατήρηση. Κατά την άποψη του Ντέιβιντ Λεκρόουν από το Goddard Space Flight Center, το Hubble μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα θαύματα του μοντέρνου κόσμου. Από την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου και μετά, κανένα άλλο επιστημονικό όργανο δεν αύξησε τις γνώσεις μας για το Σύμπαν όσο αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το Hubble έστειλε στους ερευνητές καταπληκτικές φωτογραφίες από γαλαξίες και άστρα, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη επιστημονική αξία.

Κατά την άποψη της δρ. Αν Κίνεϊ, μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του Hubble ήταν η φωτογράφηση της δημιουργίας ηλιακών συστημάτων μέσα από ένα αρχικά αχανές σύνολο.

Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα με το τηλεσκόπιο, αφού το βασικό κάτοπτρό του εμπόδιζε τις κάμερες να συλλαμβάνουν καθαρές εικόνες.
Εως τώρα, το τηλεσκόπιο επιβεβαίωσε όλες τις παρατηρήσεις του μεγάλου αστρονόμου Edwin Hubble, του οποίου το όνομα δόθηκε από τους επιστήμονες στο τηλεσκόπιο για να τον τιμήσουν.

Λίγα τηλεσκόπια είχαν τόσο μεγάλη επίδραση στην αστρονομική έρευνα, όσο το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Μετέτρεψε σε βεβαιότητες πολλές επιστημονικές εικασίες που είχαν γίνει με βάση τις παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια.

Το Hubble, το τηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε με ειδικά σχεδιασμένα κάτοπτρα για να μπορεί να φωτογραφίζει με λεπτομέρεια τα πιο απομακρυσμένα σημεία του γαλαξία λόγω και της προνομιακής του θέσης στο διάστημα μπορεί να αποκαλύψει στους επιστήμονες πλανήτες και άστρα δίνοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης με έλάχιστο φώς.

Από το 2003 οι αστροναύτες συνεχώς επισκευάζουν το τηλεσκόπιο ώστε να μπορεί να είναι σε λειτουργία μέχρι να το αντικαταστήσουν με το νέο εξελιγμένο James Webb Space Telescope (JWST)που θα τεθεί σε τροχιά το 2014.

Τό τηλεσκόπιο κάλυψε αποστάσεις σε αυτά τα 20 χρόνια ισοδύναμες με δεκάδες έτη φωτός μακρυά απο την γή, η αλλιώς με δεκάδες τρισεκατομμύρια μίλια μακρυά από τον ήλιο.Απομακρυσμένοι γαλαξίες,εκρήξεις πλανητών και ήλιων,μαύρες τρύπες και θάνατοι των άστρων έιναι μερικά μόνο απο τα δείγματα της δουλειάς του διαστημικού κατόπτρου που έδωσε πολύτιμη βοήθεια στους αστρονόμους επιστήμονες ώστε να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία

Οι εικόνες ελήφθησαν με τη νέα υπερευαίσθητη ευρέος πεδίου κάμερα 3 του αναβαθμισμένου τηλεσκοπίου (το οποίο απέκτησε νέα "μάτια" φέτος τον Μάιο), που είναι σε θέση να "δει" υπέρυθρο φως από υπερβολικά απομακρυσμένα αντικείμενα, με μήκος κύματος περίπου διπλάσιο από το ορατό φως, που είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι και θεωρείται "πέρα από το κόκκινο". Όσο πιο μακρινό είναι ένα αντικείμενο και καθώς το σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται, το φως εμφανίζεται όλο και πιο κόκκινο. Αυτή η μετατόπιση προς το κόκκινο του φάσματος είναι η βασική ένδειξη για την απόσταση ενός ουρανίου αντικειμένου.

Η ανακάλυψη έγινε από δύο ομάδες βρετανών αστρονόμων, μια υπό τον δρα Άντριου Μπούνκερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μια υπό τον δρα Ρος ΜακΛιουρ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και δημοσιεύονται στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ακριβής απόσταση των νεοανακαλυφθέντων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν και από μια πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε μια εποχή, όταν το σύμπαν είχε περίπου το ένα εικοστό της σημερινής ηλικίας του, δηλαδή λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ" της Δημιουργίας.

Οι νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές, αναμένεται να γίνουν όταν το υπό κατασκευή αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Τζέημς Γουέμπ" αντικαταστήσει το "Χαμπλ" κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Το 2007, μια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έλις του πανεπιστημίου Καλτέκ (Caltech) της Καλιφόρνιας είχε κατορθώσει να ανακαλύψει φως από γαλαξίες εξίσου -ίσως και πιο μακρινούς- από αυτούς που μόλις ανακαλύφθηκαν. Τα ευρήματα εκείνα μελετώνται ακόμα από τους επιστήμονες και μένει επίσης να επιβεβαιωθούν.
VIDEO








Πηγή: Madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: