Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Επιτυχημένο πείραμα κβαντικής φυσικής

Πηγή : Το Βήμα

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν ένα κβαντικό φαινόμενο σε αντικείμενο που να είναι ορατό στο γυμνό μάτι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατόρθωσαν να φέρουν ένα μικροσκοπικό μεταλλικό έλασμα σε υπέρθεση, δηλαδή να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο αντίθετες μεταξύ τους καταστάσεις. Συγκεκριμένα, το έλασμα ήταν ταυτόχρονα σε κατάσταση κίνησης (ταλάντωσης) αλλά και ακινησίας, φαινόμενο που δεν μπορούσε κάποιος να δει παρατηρώντας το έλασμα, αλλά το «συνέλαβαν» τα επιστημονικά όργανα.

Το επίτευγμα θεωρείται σημαντικό, αφού όσο μεγαλύτερο είναι ένα αντικείμενο τόσο περισσότερο εξουδετερώνονται οι κβαντικές ιδιότητες. «Συζητούμε για τις περίεργες ιδιότητες της κβαντικής φυσικής και των αντικειμένων που βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά ατόμων και μορίων με τα οποία συνήθως δεν αλληλεπιδρούμε» σημείωσε ο Ααρον Ο΄Κόνελ, επικεφαλής της ομάδας. Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην τιτάνια προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να ενοποιήσει την κβαντική με τη θεμελιώδη φυσική δημιουργώντας την περίφημη θεωρία των πάντων, όπου ο κόσμος της θεωρίας της σχετικότητας θα συναντήσει εκείνον του μικρόκοσμου ώστε τελικά να ενωθούν όλες οι μεγάλες αλλά και μικρές δυνάμεις του κόσμου μας.

1 σχόλιο:

Μαριανα είπε...

Πάντα μαγεύομαι από τέτοια επιτεύγματα της φυσικής, αυτά που σε προηγούμενους αιώνες φαίνονταν φαντασία γίνονται πραγματικότητα.

Καλή συνέχεια με το αξιόλογο ιστολόγιό σας.