Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Η γάτα του Schrödinger


Η γάτα του Schrödinger


Πριν από κάποια χρόνια, (πρέπει να ήταν Φεβρουάριος ή Μάρτιος του 2010) μια μαθήτρια μου, η Κατερίνα Λ. μου ζήτησε να της εξηγήσω το νοητικό πείραμα με την ονομασία «Η γάτα του Schrödinger». Το είχε δει σε ένα επεισόδιο από το Big Bang theory- μια αμερικάνικη κωμική σειρά- , αλλά δεν κατάλαβε την εξήγηση.

Τότε κάναμε επανάληψη γιατί φοιτούσε στη  Γ΄ Λυκείου και ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις, οπότε την αποθάρρυνα, υποσχόμενος όμως ότι κάποια στιγμή θα ανεβάσω μια ανάρτηση στο blog για να της το εξηγήσω.

Η Κατερίνα πέρασε στην Ιατρική που ήθελε, ανάρτηση όμως δεν είχε ανέβει…. μέχρι σήμερα.  Επειδή προσπαθώ και κρατάω τις υποσχέσεις μου, (έστω και λίγο καθυστερημένα) θεώρησα ότι ήρθε η ώρα της. Και το σημαντικότερο πριν ……πάρει η Κατερίνα πτυχίο.
Το κείμενο στην ουσία θα χωριστεί σε 4 τμήματα:

(α) Δυο λόγια για τον Erwin Schrödinger.

(β) Δυο λόγια για την κβαντομηχανική και την εξίσωση Schrödinger.

(γ) Το πείραμα-Περιγραφή του.

(δ) Οι ερμηνείες του.

Πριν ξεκινήσω να γράφω ας δούμε το video από τη σειρά που έγινε αφορμή της συγκεκριμένης ανάρτησης. 

 Πατήστε εδώ 

Επειδή το κείμενο κατέληξε λίγο μεγαλύτερο απ' ότι υπολόγιζα, μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε  από το scribd.

Δεν ξέρω αν τελικά βοήθησα την Κατερίνα, μπορεί ούτως ή άλλως να βρήκε την απάντηση........ νωρίτερα, αλλά  αφιερώνω αυτήν την ανάρτηση σ' αυτήν και σε όλους τους ανήσυχους μαθητές που δε βλέπουν τη Φυσική σαν ένα ακόμη μάθημα, αλλά αναζητούν τις απαντήσεις που η Φυσική και οι άλλες θετικές επιστήμες μπορούν να δώσουν σε όλη την έκφανση της καθημερινότητας.  


Επίσης ωραίο μικρό και περιεκτικό video με ανάλυση του νοητικού πειράματος μπορείτε να δείτε : 
one- minutephysics

Δεν υπάρχουν σχόλια: