Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Παρουσίαση Βιβλίων Εκλαϊκευμένης Επιστήμης (Φυσικής κυρίως)

Ξανά πάλι, μόλις ξεκινούν (για κάποιους ) οι διακοπές νοιώθω την ανάγκη να προτείνω κάποια βιβλία που θα μας συντροφεύουν στις  παραλίες,θα γεμίσουν την ανία μας, θα ομορφύνουν τις διακοπές μας αλλά κυρίως θα μας γεμίσουν ικανοποίηση δίνοντας μας χρήσιμα στοιχεία για τη ζωή και το έργο  διαφόρων επιστημόνων.
Η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία, ή μάλλον εξαρτάται από τη σειρά με την οποία είναι τοποθετημένα στη βιβλιοθήκη μου και πέφτει το μάτι μου πάνω τους.


Βιογραφίες:
1. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝΑ (WESTFALL S. RICHARD)

Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ο Iσαάκ Nεύτων άφησε ένα έργο που αποτέλεσε την κορύφωση της Eπιστημονικής Eπανάστασης και εγκαινίασε την εποχή της σύγχρονης επιστήμης. Στη «Zωή του Iσαάκ Nεύτωνα», ο συγγραφέας παρακολουθεί τον Nεύτωνα από την εφηβεία του στο Lincolnshire μέχρι την καριέρα του στο Cambridge, όπου ουσιαστικά πραγματοποίησε όλα τα επιστημονικά του επιτεύγματα. Σε αυτήν την πλούσια και αναλυτική βιογραφία, ο Westfall εξετάζει και την προσωπική ζωή και την επιστημονική καριέρα του Nεύτωνα, δίδοντάς μας μια σφαιρική εικόνα του ως ανθρώπου, ως επιστήμονα, ως φιλοσόφου, θεολόγου και δημόσιου προσώπου.

Ένα βιβλίο αξιόλογο γραμμένο επιστημονικά, περιεκτικό και χρήσιμο σε όποιον θέλει να μάθει πραγματικές πληροφορίες για τη ζωή του Νεύτωνα.

2. Ο θρίαμβος και το δράμα του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Kai Bird & Martin Sherwin)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ

Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα. 
Ένας θεωρητικός φυσικός με τις ιδιότητες ενός χαρισματικού ηγέτη, ένας εστέτ που χαρακτηριζόταν από την έντονη αμφισημία. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο «πατέρας της ατομικής βόμβας», που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου, για χάρη της χώρας του. 
Όμως, όταν πάλεψε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους      της βόμβας, το κατεστημένο στράφηκε αμέσως εναντίον του.

Η οδύνη και ο εξευτελισμός που υπέστη ο Οπενχάιμερ το 1954 -κατηγορούμενος ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α.- δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση την εποχή του μακαρθισμού. Όμως, ο «Όπι» ως κατηγορούμενος ήταν ασύγκριτος. 
Γοητευτικός, μανιώδης καπνιστής, ψηλός και αδύνατος, γνώστης των αρχαίων ελληνικών,      
φίλος της γαλλικής και ρωσικής λογοτεχνίας, λάτρης της ποίησης και του γυναικείου 
φύλου: ένας εθνικός ήρωας, υπόδειγμα επιστήμονα-δημόσιου λειτουργού. 

Για τους φιλελεύθερους συμβόλιζε τον άνθρωπο που αποκάλυπτε το ανήθικο πρόσωπο 
της Δεξιάς. Για τους πολιτικούς του εχθρούς ήταν ένας κομουνιστής, ένας αποδεδειγμένος 
ψεύτης.
Στην πραγματικότητα, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, προσιτός αλλά και απόμακρος, 
ευφυής αλλά και αφελής, παθιασμένος υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά 
και ακούραστος κυβερνητικός σύμβουλος. Ήταν ένας λαμπρός άνδρας που βίωσε τόσο 
τον θρίαμβο όσο και την τραγωδία.
Η ιστορία του Οπενχάιμερ υπενθυμίζει ότι η εθνική ταυτότητα των Η.Π.Α. παραμένει στενά 
συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της πυρηνικής εποχής. Στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, 
αξίζει να θυμόμαστε ότι ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» είχε προειδοποιήσει ότι επρόκειτο 
για ένα όπλο τρόμου δίχως διακρίσεις, που στα επόμενα χρόνια κατέστησε την Αμερική 
στόχο των πλέον ετερόκλητων επιθέσεων.
Είναι ένα πολύτιμο έργο, τόσο για την κατανόηση του πρόσφατου παρελθόντος μας, όσο 
και για τις μελλοντικές επιλογές μας.
Η έρευνα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου διήρκεσε 25 χρόνια. Πέρα από τη μεγάλη 
λογοτεχνική αξία του, και τη μοναδικότητά του ως μια ολοκληρωμένη βιογραφία,      
αποκάλυψε πολλά νέα στοιχεία για την Αμερική της Οικονομικής Ύφεσης, τον Β΄ Παγκόσμιο 
Πόλεμο καθώς και τον Ψυχρό Πόλεμο. 
Απέσπασε επαινετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο, και τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.
«Η απόλυτη βιογραφία... διασταυρωμένες αλήθειες για το έργο μιας κυβέρνησης σε μια 
εποχή φόβου... ένας λογοτεχνικός άθλος. Αξίζει -και με το παραπάνω- η κάθε ώρα δουλειάς 
από τα 25 χρόνια έρευνας για τη συγγραφή αυτού του υπέροχου βιβλίου.»
Newsweek
«Ένα συγκινητικό βιβλίο... η ζωή του Οπενχάιμερ με κάθε λεπτομέρεια, σε ένα ασυνήθιστα 
σαγηνευτικό ανάγνωσμα.»
Time

Σίγουρα δεν είναι για παραλία (λόγω όγκου), αλλά είναι πλήρες και καταγράφει με εντυπωσιακή ακρίβεια τις σκέψεις και τη στάση διαφόρων επιστημόνων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κατασκευή της ατομικής βόμβας.


3. Σίγουρα θα Αστειεύεστε , Κύριε Φαϊνμαν - Οι Περιπέτειες Ενός Σπάνιου Χαρακτήρα

«Η ζωή τού Feynman θα μπορούσε εύστοχα να παρομοιαστεί με αλυσιδωτή αντίδραση: μια κρίσιμη μάζα φαιάς ουσίας προκαλεί έκρηξη, σκορπίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις φως και ζεστασιά.»
Time
 
«Ένας αφηγητής που θυμίζει Mark Twain. [...] Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι είναι δυνατόν να γελάτε και να προβληματίζεστε συγχρόνως.»
The New York Times Book Review
 
«Ο Feynman φημιζόταν για την ευφυΐα και την εκκεντρικότητα του. [...] Πολύ δύσκολο να διαβάσει κάποιος αυτό το βιβλίο χωρίς κάθε λίγο, δακρυσμένος από τη συγκίνηση, να ξεσπά σε τρανταχτά γέλια.»
Newsweek
 
«Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της εποχής μας· ένα παγκόσμιο μπεστ-σέλερ που 'διδάσκει ενέργεια, χιούμορ και ζωή'. Θα σας κάνει να θέλετε να γίνετε φυσικός.»
Science Diget
 
«Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το διασκεδαστικό στη φυσική —ή στους φυσικούς—, γνωρίστε τον κύριο Feynman [...], έναν απολαυστικό επιστήμονα που χειρίζεται τα άτομα σαν ταχυδακτυλουργός.»
Associated Press
Εντυπωσιακό, εύκολο, γρήγορο που σου αφήνει μια πολύ γλυκιά γεύση για το μεγαλύτερο δάσκαλο φυσικής. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να γελάει ασυναίσθητα πολλές φορές.
4. Ο άνθρωπος νετρίνο (Joao Magueijo)
Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Ζει; Πέθανε; Απήχθη; Δολοφονήθηκε; Αυτοκτόνησε; Μονάζει;
Κρύβεται μεταμφιεσμένος;
Το παιδί-θαύμα των μαθηματικών -ο τριαντάχρονος ιδιοφυής Σικελός θεωρητικός φυσικός Έτορε Μαγιοράνα, αυτό το κράμα μεγαλοφυίας και απατεωνιάς- ανακαλύπτει το "κλειδί" για την πραγματοποίηση της πυρηνικής σύντηξης.
Την ίδια νύχτα, εγκαταλείπει την ελιτίστικη μαθηματική παρέα του, μαζεύει τα συντρίμμια της ψυχής του και -με 70.000 δολάρια στην τσέπη και το διαβατήριο ανά χείρας- σαλπάρει από το Παλέρμο της Ιταλίας.
Δεν αποβιβάστηκε ποτέ και πουθενά. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το νετρίνο εξαφανίστηκε για πάντα.
"Εξαιρετικοί υπολογισμοί!" σχολίασε, με ένα ύποπτο μειδίαμα, ο Ενρίκο Φέρμι.
"Σιγά το πράγμα, κύριε Καθηγητά, αυτά είναι παιχνιδάκια!" απάντησε ο κοσμοπολίτης Έτορε. Άναψε νευρικά το τελευταίο από τα αγαπημένα του τσιγάρα "Μακεδονία", κοίταξε σκεφτικός την άδεια κασετίνα και τις εξισώσεις που είχε γράψει πάνω της. Ξαφνικά, με μια κοφτή κίνηση, τσαλακώνει το πακέτο και το πετάει στον κάδο των απορριμμάτων... μαζί με τη θεωρία του.
Αν έβλεπες αυτόν τον μποέμ τύπο να γράφει στον πίνακα, και να αφήνει με το στόμα ανοιχτό τους μέντορές του -τον Φέρμι, τον Χάιζενμπεργκ, τον Πάουλι, τον Μπορ- θα τον έλεγες αληθινό θεατρίνο.
Ήταν πανέξυπνος, και οι λύσεις του ήταν θεϊκές.
Δεν ήταν με τα καλά του. Η οικογένεια και τα παιδικά του χρόνια σηματοδότησαν τη διεστραμμένη προσωπικότητά του. Ωστόσο όλοι τον ήθελαν στις σχολές τους -άνθρωποι σαν κι αυτόν, όταν δεν γίνονται εγκληματίες, ναρκομανείς ή ψυχοπαθείς, δεν μπορούν παρά να είναι διανοητικά ανώτεροι. Από την άλλη, αυτός δεν έδινε δεκάρα. Συζητούσε τις εργασίες του, αλλά ποτέ δεν τις δημοσίευε.
Η μεγάλη του ανακάλυψη -το νετρίνο Μαγιοράνα- τον έβαλε στο στόχαστρο όλων των φωτεινών και σκοτεινών δυνάμεων της εποχής του.
Σελ. 480
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Joao Magueijo (Ζοάο Μαγκέιζο) είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου και Ερευνητικό Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Και δυο βιβλία που δεν είναι βιογραφίες, αλλά λογοτεχνία με  μορφές επιστημονικές.


5.Ντιράκ (Ντιτμάρ Ντατ)
Ο Ντάβιντ Ντάλεκ, συγγραφέας και δημοσιογράφος, αντιμετωπίζει ένα κορυφαίο πρόβλημα: Πώς να περιγράψει τη ζωή του Πωλ Ντιράκ (1902-1984), αυτού του σχεδόν άγνωστου πρωτοπόρου της σύγχρονης φυσικής. Η ιστορία αυτού του ξεχωριστού επιστήμονα και ανθρώπου παίρνει σταδιακά μορφή και σχήμα, ξετυλίγοντας παράλληλα το νήμα μιας δεύτερης βιογραφίας που φτάνει ως τις μέρες μας: της βιογραφίας μιας γενιάς που κάποτε πίστεψε πως "πρέπει να έχεις ένα σκοπό, να αποβλέπεις σε κάτι πέρα από μια φιλήσυχη ζωή, όπου ο καθένας ζει στη γωνιά του". Πως μπορείς να κάνεις λογοτεχνία από τη φυσική; Καλύτερα να μην το επιχειρήσεις καν. Στο βιβλίο αυτό πάντως δεν επιχειρήθηκε σε κανένα σημείο. Γιατί η φυσική και η λογοτεχνία δεν είναι απλά δύο διαφορετικές γλώσσες, που θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει τη μία στην άλλη, αλλά δύο διαφορετικοί τρόποι κοσμοθεώρησης, που ενδιαφέρονται για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αντικείμενο αυτού του βιβλίου δεν είναι, λοιπόν, η φυσική επιστήμη, αλλά μία ορισμένη στάση απέναντι στη ζωή, στη σύγχρονη, μοντέρνα εποχή. Η στάση αυτή, ωστόσο, χρωστά στην επιστήμη της φυσικής τις ηθικές, γνωστικές και αισθητικές επιρροές της. Ένα λογοτεχνικό κείμενο για έναν φυσικό επιστήμονα δεν στερείται πληρότητας, όταν απουσιάζει από αυτό ο διδακτικός τόνος. Όπως ο σκοπός και το νόημα ενός ζωγραφικού πίνακα που απεικονίζει μια ιστορική μάχη δεν είναι να κάνει μάθημα ιστορίας στον θεατή του.



6. Παιχνίδι με ακονισμένα μαχαίρια (Νιλ Μπέλτον)

Το Παιχνίδι με ακονισμένα μαχαίρια είναι η μυθιστορηματική απόδοση ενός χρόνου από τη ζωή του νομπελίστα Αυστριακού φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, γνωστού για την κυματική εξίσωση που φέρει το όνομά του και για το νοητικό πείραμα της ζωντανής-νεκρής γάτας που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μεταμοντέρνα επιστημονική σκέψη. Το 1939 ο νομπελίστας φυσικός Έρβιν Σρέντινγκερ εγκαταλείπει την Αυστρία και καταφεύγει σ ένα απομονωμένο χωριό στα περίχωρα του Δουβλίνου, όπου μπορεί να εργαστεί μακριά από τη ναζιστική απειλή. Στην εξορία του τον συντροφεύουν η γυναίκα του, η ερωμένη του και το παιδί που έχει αποκτήσει μαζί της.Ο Νιλ Μπέλτον γράφει ένα μυθιστόρημα για τον πόλεμο, την αγάπη, την επιστήμη και τις ιδέες που διαμόρφωσαν την ιστορία του εικοστού αιώνα. Για το "Παιχνίδι με ακονισμένα μαχαίρια" ο Νιλ Μπέλτον τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από τους Irish Times. Το μυθιστόρημα έγινε δεκτό από τον παγκόσμιο τύπο με ενθουσιώδεις κριτικές και έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Καλό διάβασμα....

(θα ακολουθήσει λίστα με μη βιογραφικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: