Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων του πειράματος του Boyle

Στην παρούσα ανάρτηση θα γίνει μια προσπάθεια παρουσίασης του νόμου του Boyle μέσα από τα πρωτότυπα δεδομένα που παρουσίασε στο βιβλίο του "New Experiments Physico-Mechanical, Touching the Air: Whereunto is Added A Defence of the Authors Explication of the Experiments, Against the Obiections of Franciscus Linus, and, Thomas Hobbes".
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που δούλεψε για να πάρει τα δεδομένα, όπως επίσης και το γεγονός ότι αυτά υπακούν με μεγάλη ακρίβεια στο νόμο. Υπάρχουν ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που μας εξηγούν για ποιο λόγο τα δεδομένα του ήταν στη μορφή κλάσματος, όπως επίσης και γιατί δε χρησιμοποίησε γραφικές παραστάσεις για να παρουσιάσει το νόμο του.
Τέλος, κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, διαπίστωσα πως υπάρχουν Πανεπιστήμια που παρουσιάζουν ή ακομη καλύτερα επαναλαμβάνουν κάποια ιστορικά πειράματα και μάλιστα είναι διαβαθμισμένα ανάλογα με τις ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι (Following the Path of Discovery Repeat Famous Experiments and Inventions ). 
Στο τέλος της ανάρτησης υπάρχει και μια μικρή παρουσίαση από το Chemistry Comes Alive.
αρθρο για τα δεδομένα του Boyle                                                                   

Μια μικρή παρουσίαση με εικόνες του πειράματος

Σύντομα θα ανεβάσω και μια μικρή βιογραφία για τον R. Boyle για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τη ζωή του και τη συνεισφορά του στην επιστήμη. Τέλος για μια ακόμη φορά, επειδή τα ιστορικά στοιχεία για τους νόμους των αερίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορείται να δείτε μια προηγούμενη ανάρτηση εδώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: