Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ένα πολύ κοντινό πλάνο στο «πρόσωπο» στον Άρη

Πηγή:universetoday

 Το «πρόσωπο» στον πλανήτη Άρη, μια πολύ δημοφιλής εικόνα ενός μορφολογικού ανάγλυφου στην περιοχή Cydonia στον Άρη. Credit: NASA/JPL/University of Arizona.  
Εδώ είναι μια εικόνα που πιθανώς δεν θα τη δείτε σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή σε περιοδικά φαντασίας και συνομωσίας. Αυτό είναι το διάσημο «πρόσωπο στον Άρη,» και είναι η πιο κοντινή εικόνα που βγήκε ποτέ  σ’ αυτό το μορφολογικό ανάγλυφο, που λήφθηκε από την καλύτερη κάμερα του Άρη πάντα, την HiRISE στο Mars Reconnaissance Orbiter. Το πιο πιθανό είναι να αποτελεί ένα θόλο λάβας, ή κάτι ανάγλυφο στο έδαφος σαν ένα μικρό λόφο. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα στην περιοχή Cydonia  του Άρη.  
 Συγκρίνετε αυτήν την εικόνα με την αρχική εικόνα από το όχημα που τέθηκε σε τροχιά, το Βίκινγκ, δηλαδή από την εικόνα του 1976, που φαίνεται παρακάτω, που δημιούργησε έναν τέτοιο σάλο, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ολόκληρου κύκλου  θεωριών συνωμοσίας, βιβλία, μεταμεσονύκτιες ραδιοφωνικές εκπομπές και συζητήσεις και ακόμη και ολόκληρη ταινία μεγάλου μήκους. Αλίμονο, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι  ένας λόφος.
Αρχική εικόνα «προσώπου του 1976 Άρης» από το Βίκινγκ, το όχημα σε τροχιά. Πίστωση: NASA
Το Βίκινγκ είχε  πολύ χαμηλότερη ανάλυση από το HiRISE, και μια διαφορετική γεωμετρία φωτισμού, που έκαναν το λόφο να μοιάσει με ένα πρόσωπο. Ναι, μοιάζει με ένα πρόσωπο σε αυτήν την εικόνα. Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, ειδικά σε χαμηλή ανάλυση και σε κακό φως. Αυτές οι νεώτερες και καλύτερες εικόνες, αρχίζοντας από τη κάμερα του Mars Orbiter στη Mars Global Surveyor (που πήρε τις εικόνες της περιοχής Cydonia το 1998 και το 2001) και τώρα του HiRISE - που παρουσιάζει απίστευτη λεπτομέρεια από 300 χιλιόμετρα επάνω από την επιφάνεια – μας δείχνουν ακριβώς τι είναι. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι προσκολλώνται ακόμα στην έννοια ενός προσώπου στον Άρη.
Δίπλα-δίπλα: Βίκινγκ 1 μια φωτογραφία από το 1976, μια εικόνα (MGS) της Mars Global Surveyor από το 1998, και μια εικόνα MGS από το 2001.
Τι κρίμα. Ίσως να ήταν καλύτερα ένα πρόσωπο στον Άρη….. Αλλά η επιστήμη, αυτό το ρόλο παίζει. Να δίνει στον άνθρωπο τις πληροφορίες για να εξηγήσει φαινόμενα και να τον απελευθερώσει από προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες και άλλες δοξασίες που τον κρατούν καθηλωμένο. Βέβαια ο καθένας μπορεί να πιστεύει ακόμη σε ότι θέλει…..
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ
Δείτε ένα video   
Επίσης δείτε το πιό λεπτομερή χάρτη πάντα του Άρη από την αποστολή οδύσσειας του Άρη χάρτης, χάρτης 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: