Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Σχόλια , σχόλια , σχόλια. Οι εξετάσεις πέρασαν αλλά η κουβέντα .... συνεχίζεται

Οι εξετάσεις πέρασαν αλλά η κουβέντα .... συνεχίζεται.

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες διάφορα σχόλια και θα θελα να σας δώσω τη δυνατότητα να τα διαβάσετε και εσείς. Κάποια σίγουρα τα έχετε δει, σίγουρα τα έχετε διαβάσει και ίσως να θέλετε να τα σχολιάσετε. Είναι σημαντικό που η κουβέντα άναψε από αξιόλογους συναδέλφους και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα προέκυψαν σε θέματα που δεν προβλημάτισαν "τρομερά" τα παιδιά. (Θα μου πεις ότι δε θα είναι πάντα 1993!, 2005!).
Και έχουμε προβληματιστεί εμείς. Οι δάσκαλοι. Ίσως αυτο να κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη βελτίωσης του ενός πανίσχυρου και αλάνθαστου βιβλίου. Ίσως και οι ενώσεις, οι επιτροπές και οι οργανισμοί (Ε.Ε.Φ, ΟΕΦΕ, ΠΙ, ΥΠΕΠΘ, ΕΔΙΦΕ κλπ) να πρέπει να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες για να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις και να προλάβουμε τα χειρότερα.
(Βέβαια, επειδή διαβάζουν και μαθητές και μπορεί να σοκάρονται με τα όσα ακούγονται για τις βαθμολογήσεις των γραπτών τους, τα χειρότερα κάθε φορά είναι και ... υποκειμενικά.)
Πάντως, όπως είπε και ένας μαθητής μου η Φυσική ή οι Φυσικοί, (δεν το διευκρίνησε) είναι για έρευνα.
Συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε ασάφειες και προβλήματα, μια εβδομάδα μετά τις εξετάσεις.
Πάντως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κουβέντα όχι μόνο στο τι διδάσκουμε, αλλά και πως το διδάσκουμε.....

Δείτε, αναρτήσεις από διάφορα γνωστά και αξιόλογα blog.

http://dmargaris2.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html
http://dmargaris2.blogspot.com/2009/05/blog-post_30.html
http://sxoleiof.blogspot.com/2009/05/blog-post_26.html
http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzzzzWAVEexamin2009.htm
http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzzzzRigidBody2009.htm
http://physiart.blogspot.com/2009/05/blog-post.html
http://nikosblogout.blogspot.com/2009/05/blog-post_29.html
http://nikosblogout.blogspot.com/2009/05/2.html
http://papadimas.blogspot.com/2009/05/blog-post_26.html
http://nikosblogout.blogspot.com/2009/05/blog-post_7232.html
http://mikrokellariphys.blogspot.com/2009/05/blog-post_30.html
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank27_5_9_0338.php

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων στη Φυσική Κατεύθυνσης

Θέματα Φυσικής Κατεύθυνσης
Σχόλια:
1. Αν μπορεί ας μου δώσει κάποιος μια απάντηση. Τι εξυπηρετεί η κρυπτογράφηση των αρχείων pdf από το υπουργείο; Για ποιο λόγο πρέπει να ταλαιπωρηθούμε για να μπορούμε να ανεβάσουμε τα θέματα;
2. Θεωρώ ότι τα θέματα της Φυσικής, γενικά ήταν καλά. Ούτε πολύ δύσκολα, ούτε το περυσινό χάλι. Απ' την άλλη είχαν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Εξυπηρετούσαν τη λογική - δίνω 60 -65 μόρια για να μπορεί να τα διαπραγματευτεί μεγάλο κομμάτι των εξεταζόμενων, ώστε να μπορέσουμε να γεμίσουμε τα άδεια ΤΕΙ.
3. Διαβάζω πολύ ενδιαφέροντα σχόλια σε διάφορα blogs (http://sxoleiof.blogspot.com/2009/05/blog-post_26.html, https://www.blogger.com/comment.g?blogID=2059311189292697055&postID=4689320482374812305) και αυτή που είναι έκδηλη, είναι η αγωνία όλων μας.
Αγωνία γιατί οι διατυπώσεις δεν είναι ολοκληρωμένες (π.χ στη διαφορά φάσης στο 3δ θα έπρεπε να αναφέρεται σε κινούμενα σημεία. Δηλαδή ότι έχει φτάσει το κύμα και στα δυο. Προφανώς η επιτροπή το προσπέρασε θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη φάση ενός σημείου πριν να αρχίσει να ταλαντώνεται. Επίσης, από που πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν το στιγμιότυπο μιας και η εκφώνηση μιλάει για χ'χ και όχι Οχ)
Αγωνία για το πως θα τα βαθμολογήσουν. κλπ.
Αλλά επιμένω σε συνέχεια των σχολίων που έκανα στα θέματα της Γενικής, πως υπάρχει αγωνία κάθε φορά για το επίπεδο των θεμάτων. Τελικά το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι: τι θέματα θέλουμε;
Προσωπικά θεωρώ ότι τα θέματα πρέπει να είναι σαφή και κατανοητά. Επιπλέον το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο θεμάτων με μικρές αποκλίσεις. Όλοι ξέρουμε ότι στο μάθημά μας αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά τι σχέση είχε το φετινό 3ο με το 3ο του 2004, ή του 2006 ; Τι σχέση έχουν τα φετινά ή τα περυσινά 2α θέματα με του 2006 ή του 2005;
Εκεί εστιάζω το πρόβλημα. Γιατί αν το επίπεδο αλλάζει σε τέτοια κλίμακα τότε όλοι χάνουν το μπούσουλα και αρχίζουμε να διδάσκουμε και να κυνηγάμε φαντάσματα ...... Ασκήσεις με γιο γιο που ... επιταχύνεις το άκρο τους, με σώματα που κυλάνε και ολισθαίνουν ταυτόχρονα, με ότι καινούργιο βγαίνει με τα νέα βοηθήματα ....με.... με....
Προσοχή, δε λέω τα θέματα να είναι εύκολα σαν τα περυσινά. Να μπορεί να αξιολογηθεί ο καλά διαβασμένος, όπως επίσης να ξεχωρίζει αυτός που έχει κατανοήσει τις έννοιες και όχι να καταλήγουμε για να έχουμε διαβάθμιση να "σφάζουμε" τις κακές αιτιολογήσεις.
4. Αναρωτιέμαι αν η ΕΕΦ πρέπει σε συνενόηση με το ΠΙ να ξεδιαλύνει κάποιες γκρίζες ζώνες του σχολικού. Διάβασα στο (http://sxoleiof.blogspot.com/2009/05/blog-post_26.html) για το 1ο θέμα 5δ ερώτημα: [Οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν ότι το ερώτημα (5δ) είναι σωστό γιατί έτσι λέει το σχολικό βιβλίο. Όμως υπάρχουν εξαναγκασμένες ταλαντώσεις, όπως π.χ. η εξαναγκασμένη χωρίς απόσβεση με διεγέρτη αρμονική συνάρτηση του χρόνου που αναφέρεται στο σχολικό, η εξαναγκασμένη με απόσβεση στο μεταβατικό της στάδιο και τόσες άλλες εξαναγκασμένες ταλαντώσεις στις οποίες η διεγείρουσα δύναμη δεν είναι αρμονική συνάρτηση του χρόνου (είναι π.χ. περιοδική, μη περιοδική κ.λ.π.), στις οποίες ο διεγέρτης δεν επιβάλλει τη συχνότητά του στον ταλαντωτή. Αφού όμως κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση είναι δεκτή είναι έτοιμα τα βαθμολογικά κέντρα να δώσουν μόρια και στους μαθητές που θα γράψουν ότι το ερώτημα 5δ είναι λάθος; Συμπέρασμα:Είτε απαντήσει ο μαθητής ότι το ερώτημα 5δ είναι σωστό, όπως λανθασμένα αναφέρει το σχολικό, είτε απαντήσει ότι είναι λάθος, όπως και είναι η σωστή απάντηση, πρέπει να πάρει όλες τις μονάδες που προβλέπονται.] Αλλά υπάρχουν και σημεία που το σχολικό είτε τα προσπερνά, είτε τα περιπλέκει.(Π.χ τι θα βαθμολογήσουν σαν σωστό σε ερώτηση για ποια τιμή της συχνότητας του διεγέρτη έχουμε συντονισμό. Για fδ=f0 σελίδα 22 σχολικού ή για fδ λίγο μικρότερη όπως αναφέρεται στη λεζάντα στο σχήμα 1.28. Προφανώς θα αποφύγουν να βάλουν και τις δυο απαντήσεις μαζί αλλά το ερώτημα μένει.) Ποια θεωρεί ως κατάσταση μηδενικής φάσης στην ηλεκτρική ταλάντωση;Τα μισά βοηθήματα θεωρούν την t=0 q=Q και i=0 και τα υπόλοιπα θεωρούν την t=0 q=0 και i=Ι . Και πάει λέγοντας......)
5. Αναρωτιέμαι, μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο, να υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα και τα υπόλοιπα θέματα να είναι πολλαπλής επιλογής με αιτιολόγηση, χωρίς όμως να βαθμολογείται η επιλογή. Να παίρνει μόρια ανάλογα με την αιτιολόγηση. Έτσι ίσως να είχαμε εξεταζόμενο μεγαλύτερο εύρος της ύλης χωρίς την ανάγκη κάθε φορά να ψάχνουμε το περίεργο πρόβλημα ή αντίθετα να κάνουμε τα θέματα "παιδική χαρά" ανάλογα με τους σκοπούς που πρέπει να εξυπηρετηθούν.
6. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και παιδιά που είτε για οικονομικούς, είτε για γεωγραφικούς λόγους δε μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο. Θα πρέπει και αυτοί να έχουν δυνατότητα επιτυχίας στις εξετάσεις με βάση τα θέματα. Δηλαδή και εμείς καθώς ανεβάζουμε κάθε φορά το επίπεδο των θεμάτων που διδάσκουμε ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα σχολικό βιβλίο που πολλές φορές , κάποιοι, ούτε αυτό δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν.
7. Και να θυμόμαστε πως υπάρχουν διαγωνισμοί φυσικής για να μπουν και "πιο ωραία" θέματα..
Ελπίζω να μη παρερμηνευθούν κάποια σχόλια μου.
Καλή επιτυχία στα παιδιά!!
Καλή βαθμολόγηση στα γραπτά τους

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων Γ Λυκείου- Φυσική Γενικής Παιδείας



Κάποια σχόλια:
Είδα τα θέματα και μπήκα σε διάφορες σκέψεις. Καταρχήν θυμήθηκα πόσο μου έλειψε η διδασκαλία του μαθήματος.( Το ποσοστό των μαθητών που το επιλέγουν είναι ...τραγικά μικρό, οπότε έχουμε να διδάξουμε το μάθημα .......). Στεναχωρήθηκα όταν κατάλαβα ότι πολύ μικρός αριθμός έχει τη δυνατότητα επαφής με αυτή την όμορφη ύλη της φυσικής. Και στη συνέχεια ένιωσα θυμό. Θυμό, γιατί οι επιτροπές εξετάσεων, κάθε φορά, με την πολιτική τους, κατέστησαν το μάθημα "ελιτίστικο" και αυτοί που το επιλέγουν μοιάζουν να είναι οι γραφικοί.
Προσοχή δε χαρακτηρίζω τα συγκεκριμένα θέματα. Αυτά, ναι ήταν εύκολα. ( Ή μάλλον ήταν σχεδόν το ίδιο εύκολα με τα άλλα μαθήματα γενικής παιδείας.)
Όπως έπρεπε να γίνεται!
Ναι, αλλά αυτό έγινε τώρα.
Τώρα που το επιλέγει το 1% ή και μικρότερο ποσοστό. Τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει τα θέματα να έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα άλλα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Αλλά τώρα είναι αργά....
Για να θυμηθούμε τι το προκάλεσε!!!
Ποσοστό βαθμολ. % (Από 18 -20) ..........2003 - 2004 - 2005
ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔ. ............................ 20,33 - 9,79 - 9,55
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧ. ΣΤΑΤ. ......... 18,00 - 32,88 -19,24
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔ. ........................ 14,57 - 16,48 - 19,56

Τέλος πάντων... όπως διαβάζουμε και στο μικρό κελάρι της Φυσικής
( http://mikrokellariphys.blogspot.com/2009/05/2009.html ) ..... τώρα που σκέφτηκαν να βάλουν εύκολα θέματα το πουλί πέταξε! (το πλί φτούρτξε).

Και για να μην παρεξηγηθώ:
Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να μπαίνουν εύκολα στη Φυσική. Είδαμε και τα περυσινά θέματα κατεύθυνσης, που οδήγησαν σε αδυναμία σωστής αξιολόγησης.
Απλά, δεν αντιλαμβάνομαι αυτή δυσκολία των επιτροπών να κρατήσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο στα θέματα. Δε γίνεται να αλλάζει η κατανομή των βαθμών τόσο έντονα από έτος σε έτος. Και αν για το φαινόμενο του 2005 ... έφταιγαν οι φροντιστές.... προφανώς μετά βελτιωθήκαμε και εμείς πολύ οπότε:

Ποσοστό βαθμολογιών % (Από 18 - 20) ....2006 - 2007 - 2008
Φυσική Κατεύθυνσης: (Θετική) ..................23 - 28,48 - 42,01

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Προτεινόμενα Θέματα στο Στερεό 2

Μετά από αρκετό καιρό καταφέρνω να ανεβάσω ένα post ακόμη στο στερεό. Βλέπετε οι καιροί τώρα.... (έφτασαν οι εξετάσεις).... είναι δύσκολοι και ο χρόνος λιγοστός. Παρόλα αυτά ας δούμε κάποια θέματα στο στερεό. Παράλληλα έβαλα και ένα δεύτερο θέμα στις κρούσεις.
Προτεινόμενο Θέμα στο Στερεό2

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Απειλή από το .... διάστημα

Αστεροειδής θα «ξύσει» τη Γη το 2029

Είναι η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο με διάμετρο 300 μέτρα και βάρος περίπου 20 εκατομμύριων τόνων περνάει σε τόσο μικρή απόσταση από τον πλανήτη μας τα τελευταία 1.000 χρόνια!


Θα περάσει σε απόσταση μικρότερη των 30.000 χιλιομέτρων

Επιμέλεια: Στέφανος Κρίκκης , Εύη Ελευθεριάδου

«Θέσεις μάχης» παίρνουν οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο! Ο φοβερός αστεροειδής Άποφις θα περάσει ξυστά από τη Γη το 2029 και τα μεγάλα τηλεσκόπια ετοιμάζονται να τον εγκλωβίσουν για να εξακριβώσουν τις... διαθέσεις του. Είναι η πρώτη φορά που ένα ουράνιο σώμα με διάμετρο 300 μέτρα, περνάει σε τόσο μικρή απόσταση από τον πλανήτη μας τα τελευταία 1.000 χρόνια!

Το 2029 και μάλιστα Παρασκευή και 13! Τότε θα κάνει την ιστορική του εμφάνιση κοντά στη Γη ο αστεροειδής Άποφις περνώντας μάλιστα ξυστά- αν δεν πέσει πάνω τους κιόλας- από τους αμέτρητους γεωσύγχρονους (όπως αποκαλούνται) δορυφόρους, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά 35.786 χιλιομέτρων από το κέντρο της Γης. Με άλλα λόγια, ο αστεροειδής αυτός, που έχει περίπου τον όγκο του Λυκαβηττού, καθώς το μήκος του φθάνει τα 300 μέτρα και το βάρος του στους περίπου 20 εκατομμύρια τόνους, θα περάσει ξυστά από τη Γη αλλά χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να λοξοδρομήσει και να μας χτυπήσει.

Αυτό όμως δεν μπορεί κανείς να το υποσχεθεί για το απώτερο μέλλον καθώς... καραδοκεί το φαινόμενο Υarkovsky, σύμφωνα με το οποίο, όταν ένα ουράνιο σώμα σαν τους αστεροειδείς πηγαινοέρχεται συχνά γύρω από τον ήλιο, τότε συσσωρεύει ηλιακή ενέργεια την οποία στη συνέχεια αποβάλλει με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξομοιώσεις στην ταχύτητά του οι οποίες επηρεάζουν και την τροχιά του. Δηλαδή προς τα πού πηγαίνει.

Προς το παρόν πάντως το σίγουρο είναι ότι το 2029, σύμφωνα με επιστήμονες της ΝΑSΑ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και του μεγάλου αστεροσκοπείου Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, ο Άποφις θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 30.000 χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή αντιστοιχεί σε 4,8 φορές την ακτίνα της Γης, που είναι 6.380 χιλιόμετρα και είναι αρκετά μικρή αν αναλογιστεί κανείς ότι απόσταση του πλανήτη μας από τη Σελήνη ισούται με 90 φορές την ακτίνα της Γης. Έτσι λοιπόν, εκείνη την Παρασκευή, ο Άποφις θα είναι ευδιάκριτος με γυμνό μάτι από τη Δυτική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη (και επομένως την Ελλάδα) και τη Βόρεια Αφρική.

Γυρολόγος του σύμπαντος.

Καθώς θα κινείται με αστραπιαία ταχύτητα, η τροχιά του θα διαγράφει τόξο 42 μοιρών ανά ώρα και στη συνέχεια θα χαθεί από τον ορίζοντα για να επιστρέψει ξανά το 2036. Οι επιστήμονες θεωρούν ιστορικό αυτό το πέρασμα του αστεροειδούς καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ουράνιο σώμα πλησιάζει τόσο κοντά τον πλανήτη μας τα τελευταία 1.300 χρόνια. Βεβαίως ο Άποφις, που οφείλει το όνομα του σε μία αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που προσπαθούσε να βυθίσει τον κόσμο στο σκότος καταστρέφοντας τον Ήλιο κατά την περίοδο της νύχτας, περιφέρεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε μικρή απόσταση γύρω απο τον ήλιο. Η απόσταση της Γης από τον Ήλιο ορίζεται ως μια αστρονομική μονάδα (ΑU) και ο μεγάλος ημιάξονας της περιφοράς του αντιστοιχεί περίπου στο 92,2% της απόστασης Γης- Ηλίου ενώ η περίοδος περιφοράς του γύρω απο αυτόν ανέρχεται στις 324 μέρες.

Κινητοποίηση.

Το ιστορικό πέρασμα του Άποφι, έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι προγραμματίζουν να κάνουν λεπτομερείς παρατηρήσεις ώστε να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις όχι μόνο για τον κίνδυνο που μπορεί να σημάνει στο μέλλον η έλευση ενός τέτοιου αντικειμένου όσο και για τα μυστικά που μπορεί να κρύβει μέσα του από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Γεγονός πάντως είναι ότι η πορεία της Γης δεν πρόκειται να διαταραχθεί από το πέρασμα του διαστημικού επισκέπτη. Αντιθέτως, οι δυνάμεις που θα ασκηθούν στον αστεροειδή εξαιτίας της βαρύτητας της Γης, εκτιμάται ότι θα μεταβάλουν την εσωτερική του σύσταση και θα προκαλέσουν παραμόρφωση στην εξωτερική του επιφάνεια.

ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙείναι καθησυχαστικοί, καθώς θεωρούν ότι ο αστεροειδής δεν θα λοξοδρομήσει από την τροχιά του


Με ισχύ βόμβας 100 μεγατόνων

Οι αστεροειδείς είναι μεγάλοι βράχοι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω απο τον ήλιο και το μέγεθος τους ποικίλλει απο λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε 10.000

χρόνια ένας αστεροειδής με διάμετρο τουλάχιστον 100 μέτρων χτυπά τη Γη με την ισχύ βόμβας 100 μεγατόνων. Κάθε 100.000 χρόνια ένα αντικείμενο με διάμετρο 1.000 μέτρων πέφτει στον πλανήτη μας και προκαλεί έκρηξη που αντιστοιχεί σε 10 εκατομμύρια βόμβες σαν της Χιροσίμα.

Οι αστεροειδείς είναι συγκεντρωμένοι κυρίως σε δύο περιοχές. Στη Ζώνη των Αστεροειδών που είναι μια περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία και βρίσκεται σε απόσταση τριών αστρονομικών μονάδων (τρεις φορές δηλαδή την απόσταση Γης- Ηλίου) και στη Ζώνη Κάιπερ που βρίσκεται πέρα απο την τροχιά του Ποσειδώνα σε απόσταση 30 έως 50 αστρονομικών μονάδων. Οι περισσότεροι από τους αστεροειδείς της πρώτης ζώνης αποτελούνται από πυριτικούς βράχους και μέταλλα, ενώ αυτών στη Ζώνη Κάιπερ η σύσταση τους αποτελείται κυρίως από παγωμένα αέρια. Στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς. Οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξη 299.800

και έχουν καταγράψει επισήμως στους καταλόγους 118.160. Η μάζα των αστεροειδών που βρίσκονται στην πρώτη ζώνη είναι σχετικά μικρή και εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 4% της μάζας της Σελήνης. Ο πιο μεγάλος από αυτούς λέγεται Δήμητρα και έχει διάμετρο περίπου 1.000 χιλιόμετρα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 2/5/2009