Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χάλκινο στην Ολυμπιάδα Φυσικής

Ο μαθητής από τη Ρόδο, Σταύρος Ευθυμίου, με μικρή προετοιμασία κατέκτησε μια σημαντική θέση.
Της Βασιλικής Χρυσοστομίδου

Η πεντάδα της ελληνικής αποστολής που έλαβε μέρος στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής στην Κοπεγχάγη. Ο Σταύρος Ευθυμίου (πρώτος από αριστερά) έλαβε την τρίτη θέση.
Ο Ροδίτης Σταύρος Ευθυμίου, ως μαθητής της Β΄ Λυκείου πέρυσι, διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής μεταξύ υποψηφίων της Γ΄ Λυκείου και πέτυχε στην τελική πεντάδα της αποστολής για την Ολυμπιάδα Φυσικής στην Εσθονία, όπου όμως δεν διακρίθηκε. Φέτος, στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής στην Κοπεγχάγη (7-15 Ιουλίου 2013), ο Σταύρος βραβεύθηκε με χάλκινο μετάλλιο. Για μία «ανάσα» έχασε την εύφημο μνεία, η Κρινιώ Μαρούδα, από τα Λεχαινά, αν και απέσπασε βραβείο στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας.
Εμπειρία και χαρά
«Είναι μία πολύ σημαντική εμπειρία και μόνο η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα. Το μετάλλιο είναι πιο πολύ για τη χαρά», θα πει ο Σταύρος. «Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συστηματική προετοιμασία έφερε στη χώρα μας 1 χάλκινο μετάλλιο και 4 εύφημες μνείες», μαθαίνουμε από τον κ. Γεώργιο Καλκάνη, καθηγητή Φυσικών Επιστημών και Ψηφιακών Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνο για τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής κάθε χρόνο και για τις Ολυμπιάδες Φυσικής εδώ και 10 χρόνια. Οι συμμετοχές Ελλήνων μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, όπως και στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής, οργανώνονται από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών με την επιστημονική/εκπαιδευτική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Φέτος, τα έξοδα συμμετοχής της ελληνικής ομάδας στην Ολυμπιάδα -περίπου 3.500 ευρώ συνολικά- κάλυψε το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Σύμφωνα με τον κ. Καλκάνη, «κάθε χρόνο, από τους 2.0003.000 ενδιαφερόμενους θα ξεχωρίσουν οι 40 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής. Από αυτούς, επιλέγονται οι 5 που θα πάνε στην Ολυμπιάδα, αφού προηγηθεί εδώ, στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, μία εβδομάδα εντατικής προετοιμασίας». «Ο ανταγωνισμός μεγάλος», περιγράφει ο Σταύρος: «Τα ξένα παιδιά κάνουν οργανωμένη προετοιμασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ εμείς, ότι κάνουμε, μόνοι μας. Οσο για πειράματα; Τα μόνα που είχα δει ήταν αυτά στο πανεπιστήμιο από καθηγητές που έρχονται εθελοντικά μαζί με τον κ. Καλκάνη». Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας βασικός λόγος, που όπως επισημαίνει ο καθηγητής, οι επιτυχίες των παιδιών θεωρούνται αξιοσημείωτες: «Αφενός δεν έχουν διδαχθεί στο λύκειο πολλά από τα θέματα, ενώ, σε ότι αφορά τον εργαστηριακό πειραματισμό, απλά… δεν υπάρχει στη χώρα μας. Κανείς απ’ όσους έρχονται ως υποψήφιοι Ολυμπιάδων, δεν είχε κάνει πειράματα στο σχολείο του! Ωστόσο, η επίδοση και των πέντε συμμετεχόντων σε αυτά είναι άνω του 12, όταν άριστα είναι το 20. Να τονιστεί, επίσης, ότι οι Τούρκοι προετοιμάζουν τα παιδιά τους 3 χρόνια για τη συμμετοχή. Ιράν και Κουβέιτ “νοίκιασαν” μία ομάδα Εσθονών καθηγητών για να μεταδώσουν την τεχνογνωσία στα παιδιά. Εμείς μία εβδομάδα προετοιμασίας…».
Αναμφίβολα, οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής (International Physics Olympiads - IPhO) είναι ιδιαίτερα απαιτητικές: έξι ώρες θεωρητικής εξέτασης την πρώτη μέρα, έξι ώρες πειράματα την επόμενη. «Αν και οι συνθήκες είναι αντίξοες, κάθε χρόνο, οι δικοί μας διεκδικούν βραβεία», προσθέτει ο κ. Καλκάνης. «Σας διακρίνει δηλαδή ένα… αδικαιολόγητο θάρρος, για να πηγαίνετε σε τέτοιου επιπέδου εξετάσεις», το δικό μας σχόλιο. «Εντελώς! Τι, να αφήσουμε μόνο τους “Μακεδόνες”;», καταλήγει.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Δωρεάν μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω διαδικτύου

Πανεπιστήμιο Κρήτης







e- Φυσική στο  

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας την παράδοση που το έχει καθιερώσει ως το πρωτοπόρο Τμήμα Φυσικής στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον ακόλουθο κύκλο τριών πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής:
Τα δύο πρώτα μαθήματα απαρτίζουν τον κορμό του 2ου έτους του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φυσικής και αποτελούν μια συμπαγή και συμπληρωματική ενότητα. Το τρίτο είναι το τελευταίο υποχρεωτικό μάθημα του Τμήματος και παρουσιάζει συνοπτικά μια επανάληψη της βασικής φυσικής που έχουν ήδη διδαχθεί οι φοιτητές, εφαρμόζοντάς την για την κατανόηση των διαφόρων δομών του φυσικού κόσμου με μαθηματικά που δεν ξεπερνούν το επίπεδο του λυκείου. Οι διδάσκοντες καθηγητές προσφέρουν τα μαθήματα αυτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τα τελευταία 15 έτη και η διδασκαλία τους έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από τους φοιτητές τους.
Ο κύκλος των τριών μαθημάτων θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2014. Η εγγραφή και πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων θα είναι δυνατή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.
Όσοι παρακολουθήσουν τις βιντεοσκοπημένες διαλέξεις ενός, ή και των τριών μαθημάτων, αφού μελετήσουν την αντίστοιχη ύλη και έχοντας αλληλεπιδράσει με τους διδάσκοντες και τους συμφοιτητές τους στο αντίστοιχο online-forum, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να πιστοποιήσουν τη γνώση που αποκόμισαν. Το Τμήμα Φυσικής έχει προγραμματίσει να δοθεί η δυνατότητα γραπτής εξέτασης σε κάθε μάθημα με τη μορφή μίας προόδου και ενός τελικού διαγωνίσματος σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Στους επιτυχόντες θα δοθεί η σχετική βεβαίωση υπογεγραμμένη από το διδάσκοντα και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής. Στους διακριθέντες στις εξετάσεις θα δοθούν, εάν το επιθυμούν, συστατικές επιστολές από τους διδάσκοντες.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής
Ξ. Ζώτος

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα όνειρα του Αϊνστάιν


Τα όνειρα του Αϊνστάιν
 (μια προσπάθεια παρουσίασης του βιβλίου)

.....Ας υποθέσουμε ότι ο χρόνος είναι κυκλικός., ότι αναδιπλώνεται και κλείνει στον εαυτό του. Ο κόσμος επαναλαμβάνεται με ακρίβεια, χωρίς σταματημό·
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι θα ζήσουν τα ίδια πράγματα πάλι και πάλι. Οι έμποροι δεν ξέρουν ότι θα κλείσουν την ίδια δουλειά ξανά και ξανά. Οι πολιτικοί δεν ξέρουν ότι θα εκφωνήσουν τον ίδιο λόγο απ το ίδιο βήμα άπειρες φορές μέσα στους κύκλους του χρόνου. Οι γονείς βλέπουν το πρώτο γέλιο του παιδιού τους σαν κάτι το ανεκτίμητο, λες και δεν πρόκειται να το ξανακούσουν ποτέ. Οι αγαπημένοι που οδεύουν για πρώτη φορά προς τον έρωτα γδύνονται συνεσταλμένα και νιώθουν έκπληξη στη θέα του χυτού ποδιού, της εύθραυστης θηλής. Και πώς να ξέρουν ότι το κάθε κρυφοκοίταγμα, το κάθε άγγιγμα θα επαναληφθεί ξανά και ξανά και ξανά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν; ... Απλώς δεν μπορούν να ξέρουν -όπως ακριβώς ένα μυρμήγκι που περπατά στο χείλος ενός στρογγυλού κρυστάλλινου πολύφωτου δεν μπορεί να ξέρει ότι θα επιστρέψει εκεί απ' όπου ξεκίνησε.
.....Σ' αυτό τον κόσμο, ο χρόνος μοιάζει σαν μικρή φλέβα νερού που εκτρέπεται κάθε τόσο από κάποιο βοτσαλάκι ή από το σποραδικό φύσημα του ανέμου. Πού και πού, ένα από τα παρακλάδια της φλέβας του χρόνου αναγκάζεται να ξεστρατίσει εξαιτίας κάποιας κοσμικής διαταραχής- γυρίζει λοιπόν πίσω και συμβάλλει και πάλι με το κυρίως ρεύμα. Κι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα πουλιά, το χώμα, οι άνθρωποι που παγιδεύονται στο διακλαδισμένο ρεύμα γυρίζουν ξαφνικά πίσω στο χρόνο. Εύκολα αναγνωρίζει κανείς τους ανθρώπους που ταξίδεψαν στο παρελθόν. Τα ρούχα τους είναι σκουρόχρωμα και εντελώς ίδια. Περπατούν στις μύτες, πασχίζουν να μη βγάλουν ούτε έναν ήχο, τρέμουν μήπως λυγίσουν έστω κι ένα φυλλαράκι απ' το γρασίδι. Κι όλα αυτά επειδή φοβούνται ότι το καθετί που θα αλλάξουν στο παρελθόν ίσως επηρεάσει δραστικά το μέλλον.

......Σ' αυτόν τον κόσμο βλέπει κανείς αμέσως ότι κάτι πάει στραβά. Σχεδόν δεν υπάρχουν σπίτια στις κοιλάδες ή τις πεδιάδες. Όλοι ζουν ψηλά στα βουνά.
Κάποτε, πάει καιρός, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο απομακρύνεται κανείς από το κέντρο της Γης τόσο πιο αργά κυλάει ο χρόνος. Κοντά στην επιφάνεια της Γης, βέβαια, η επίδραση του ύψους είναι απειροελάχιστη, μπορεί όμως να μετρηθεί με εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα. Μόλις έγινε γνωστό το φαινόμενο, μερικοί που φλέγονταν από τον πόθο να νουν νέοι ανέβηκαν στα βουνά. Τώρα, όλα τα σπίτια χτίζονται στο Ντομ, στο Μάττερχορν, στο Μόντε Ρόζα και στις άλλες ψηλές περιοχές. Στις χαμηλότερες ζώνες κανένα σπίτι δεν πουλιέται πια.
Πολλοί πάντως δεν αρκούνται να κατοικούν στο βουνό. Για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το φαινόμενο, έχτισαν τα σπίτια τους πάνω σε πασσάλους. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι βουνοκορφές είναι σπαρμένες με τέτοια σπίτια, που από μακριά μοιάζουν σαν παχουλά περιστέρια στηριγμένα πάνω σε μακριά ισχνά πόδια. Οι πιο παθιασμένοι με την ιδέα της μακροζωίας χτίζουν τα σπίτια τους σε ψηλότερους πασσάλους. Μερικά σπίτια μάλιστα στέκουν κοντά ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος, τα ξύλινα πόδια τους θυμίζουν οδοντογλυφίδες. Το ύψος έγινε τεκμήριο κοινωνικής καταξίωσης. Όποιος είναι αναγκασμένος να κοιτάξει προς τα πάνω για να δει το γείτονα. του από το παράθυρο της κουζίνας του, πιστεύει ότι ο γείτονας του θα νιώσει τις αρθρώσεις του να πονούν αργότερα απ' ό,τι ο ίδιος, θα δει τα μαλλιά του να πέφτουν αργότερα, θα ρυτιδιάσει επίσης αργότερα, και βέβαια δεν θα χάσει την ερωτική του επιθυμία τόσο γρήγορα. Και φυσικά, όποιος χαμηλώνει το βλέμμα του για να δει κάποιο άλλο σπίτι, εύκολα θα περιφρονήσει τους ενοίκους του, θα τους χαρακτηρίσει ξοφλημένους, αδύναμους και κοντόφθαλμους. Ορισμένοι παινεύονται πως έζησαν όλη τους τη ζωή στα ψηλά, ότι γεννήθηκαν στο ψηλότερο σπίτι της ψηλότερης βουνοκορφής και ποτέ δεν κατέβηκαν από κει. Απολαμβάνουν τη νιότη τους μπροστά στον καθρέφτη και περιφέρονται στα μπαλκόνια τους ολόγυμνοι.

........Υπάρχει ένας τόπος όπου ο χρόνος είναι ακίνητος. Οι στάλες της βροχής μένουν μετέωρες στον αέρα. Τα εκκρεμή των ρολογιών μαρμαρώνουν στη μέση της κίνησης τους. Οι σκύλοι υψώνουν τη μουσούδα τους σε βουβά ουρλιαχτά. Οι οδοιπόροι στέκουν σαν στήλες άλατος σε σκονισμένους δρόμους, με το ένα πόδι προτεταμένο λες και κρέμεται από σπάγκο. Μυρουδιές από χουρμάδες, μάνγκο, κορίανδρο και κύμινο γεμίζουν το χώρο.
Ένας ταξιδευτής που πλησιάζει σ' αυτόν τον τόπο κινείται ολοένα και πιο αργά. απ' όποια διεύθυνση κι αν έρχεται. Οι χτύποι της καρδιάς του λιγοστεύουν, η αναπνοή του επιβραδύνεται, η θερμοκρασία του πέφτει, οι σκέψεις του χάνονται, ώσπου φτάνει στο νεκρό σημείο και σταματά. Αυτό το σημείο αποτελεί το κέντρο του χρόνου. Από δω, ο χρόνος απλώνεται σε ομόκεντρους κύκλους. Στο κέντρο μένει ακίνητος, η ταχύτητά του αυξάνεται αργά σε μεγαλύτερες διαμέτρους.
Ποιος άραγε έρχεται για προσκύνημα στο κέντρο του χρόνου; Οι γονείς με τα παιδιά τους, και οι εραστές.
Έτσι λοιπόν, στον τόπο όπου παγώνει ο χρόνος, βλέπει κανείς γονείς γαντζωμένους πάνω στα παιδιά τους, σ' έναν κρυσταλλωμένο εναγκαλισμό που δεν θα χαλαρώσει ποτέ. Η πανέμορφη κορούλα με τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά δεν θα πάψει ποτέ να χαμογελά με το τωρινό της χαμόγελο, δεν θα χάσει ποτέ την ροδαλή λάμψη απ' τα μάγουλά της, δεν θα ρυτιδιάσει ποτέ ούτε θα κουραστεί, δεν θα πληγωθεί ποτέ, δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα της δίδαξαν οι γονείς της, δεν θα σκεφτεί ποτέ κρυφά από τους γονείς της, δεν θα γνωρίσει ποτέ το κακό, δεν θα φωνάξει ποτέ στους γονείς της ότι δεν τους αγαπά, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δωμάτιο της που έχει θέα στον ωκεανό, δεν θα πάψει ποτέ ν' αγγίζει τους γονείς της όπως τώρα.
Στον τόπο όπου παγώνει ο χρόνος, βλέπει κανείς εραστές να φιλιούνται στις σκιές των κτιρίων, σ' έναν κρυσταλλωμένο εναγκαλισμό που δεν θα χαλαρώσει ποτέ. Ο αγαπημένος δεν θα πάρει ποτέ τα χέρια του από εκεί όπου βρίσκονται τώρα, δεν θα επιστρέψει ποτέ το φυλαχτό των αναμνήσεων, δεν θα ταξιδέψει ποτέ μακριά από την αγαπημένη του, δεν θα ξεχάσει ποτέ να εκφράσει την αγάπη του, δεν θα ζηλέψει ποτέ, δεν θα ερωτευτεί ποτέ κάποια άλλη, δεν θα χάσει ποτέ το πάθος τούτης της χρονικής στιγμής.

....Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν μόνο για μία ημέρα. Είτε ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής τους έχει επιταχυνθεί τόσο ώστε μια ολόκληρη ζωή να συμπιέζεται στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Γη για να στραφεί γύρω από τον άξονα της μία φορά, είτε η κίνηση της Γης γύρω από τον εαυτό της έχει επιβραδυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε μία πλήρης περιστροφή να διαρκεί όσο και μία ολόκληρη ανθρώπινη ζωή -όποια ερμηνεία κι αν διαλέξει κανείς, θα είναι σωστή. Και στις δύο περιπτώσεις, κάθε άντρας και κάθε γυναίκα βλέπει μία ανατολή και ένα ηλιοβασίλεμα.
Σ' αυτόν τον κόσμο, ουδείς ζει αρκετά ώστε να παρακολουθήσει την εναλλαγή των εποχών. Κάποιος που γεννήθηκε Δεκέμβριο σε μια οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης δεν πρόκειται να δει ποτέ τον υάκινθο, τον κρίνο, το αστράκι, το κυκλάμινο, το εντελβάις, δεν θα δει ποτέ τα φύλλα του σφενταμιού να κοκκινίζουν και να χρυσίζουν, δεν θα ακούσει ποτέ τα τριζόνια και τ' αηδόνια. Κάποιος που γεννήθηκε Δεκέμβριο θα ζήσει όλη του τη ζωή μέσα στο κρύο. Αντίστοιχα, κάποιος που γεννήθηκε Ιούλιο δεν θα νιώσει ποτέ τις νιφάδες του χιονιού πάνω στα μαγουλά του, δεν θα δει ποτέ το κρύσταλλο της παγωμένης λίμνης, δεν θα ακούσει ποτέ το τρίξιμο που κάνουν οι μπότες όταν σέρνονται πάνω στο φρέσκο χιόνι. Κάποιος που γεννήθηκε Ιούλιο θα ζήσει όλη του τη ζωή μέσα στη ζέστη. Την ανομοιομορφία των εποχών την πληροφορούνται οι άνθρωποι από τα βιβλία.

.......Φανταστείτε ότι ο χρόνος δεν είναι φυσικό μέγεθος αλλά ιδιότητα, όπως το νυχτερινό φεγγοβολή μα πάνω από τα δέντρα τη στιγμή ακριβώς που το φεγγάρι, στο ανέβασμά του, αγγίζει τις κορυφές των δέντρων. Ο χρόνος υπάρχει, ωστόσο δεν είναι δυνατό να μετρηθεί.

......Δυο άντρες προσπερνούν, με τις εφημερίδες τους παραμάσχαλα. Τριακόσια μέτρα νοτιότερα, ένα αηδόνι πετάει τεμπέλικα πάνω από τον Ααρ.
Ο κόσμος σταματάει.
Το στόμα του φούρναρη μένει ακίνητο στη μέση της φράσης. Το βήμα του παιδιού μένει μετέωρο, η μπάλα κρέμεται στον αέρα. Ο άντρας και η γυναίκα πετρώνουν κάτω από την καμάρα. Οι δύο άντρες μαρμαρώνουν. η συζήτηση τους κόβεται, όπως όταν η βελόνα ενός φωνόγραφου σηκώνεται ψηλά. Το πουλί παύει να πετάει και μένει ακίνητο πάνω από το ποτάμι σαν μετέωρο κομμάτι σκηνικού.
Ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου αργότερα, ο κόσμος ξαναξεκινάει.
Ο φούρναρης συνεχίζει να αγορεύει σαν να μη συνέβη τίποτε. Το παιδί τρέχει πίσω από την μπάλα. Ο άντρας και η γυναίκα έρχονται ακόμη πιο κοντά. Οι δύο άντρες συνεχίζουν να συζητούν για τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του βοδινού. Το αηδόνι φτεροκοπάει και συνεχίζει να διαγράφει ένα τόξο πάνω από τον Ααρ.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο κόσμος ξανασταματάει. Έπειτα ξαναξεκινάει. Σταματάει. Ξεκινάει.
Τι σόι κόσμος είναι αυτός; Εδώ ο χρόνος δεν είναι συνεχής, αλλά ασυνεχής. Ο χρόνος είναι σαν τις ίνες των νεύρων: από μακριά φαίνεται ενιαίος, από κοντά όμως βλέπει κανείς πως είναι κομματιασμένος, με μικροσκοπικά χάσματα ανάμεσα στις ίνες. Η νευρική δράση διατρέχει ένα τμήμα του χρόνου, σταματάει απότομα, κοντοστέκεται, υπερπηδά το κενό και συνεχίζει στο γειτονικό τμήμα.
Οι παύσεις του χρόνου είναι τόσο μικροσκοπικές, ώστε ένα και μοναδικό δευτερόλεπτο θα έπρεπε να μεγεθυνθεί και να κατακερματιστεί σε χίλια κομμάτια, και το καθένα απ' αυτά σε άλλα χίλια, προτού αντιληφθεί κανείς την απουσία ενός και μόνο τέτοιου κομματιού. Οι παύσεις του χρόνου είναι τόσο μικροσκοπικές, ώστε τα χάσματα ανάμεσα στα τμήματά του είναι ανεπαίσθητα. Έπειτα από κάθε επανέναρξη του χρόνου, ο νέος κόσμος μοιάζει πολύ με τον παλιό. Οι θέσεις και οι κινήσεις των σύννεφων μοιάζουν ακριβώς ίδιες, το ζύγιασμα των πουλιών, η ροή των συζητήσεων, οι σκέψεις.
Τα επιμέρους τμήματα του χρόνου συνταιριάζονται σχεδόν τέλεια, αλλά όχι απόλυτα. Κάπου κάπου προκύπτουν πολύ μικρές μετατοπίσεις. Για παράδειγμα, σήμερα Τρίτη στη Βέρνη, ένας άντρας και μια γυναίκα, κοντά στα τριάντα κι οι δύο, στέκονται κάτω από έναν φανοστάτη στην Γκέρμπερνγκάσσε. Γνωρίστηκαν πριν από ένα μήνα. Εκείνος την αγαπάει τρελά, όμως φοβάται την αγάπη επειδή κάποτε μια άλλη γυναίκα τον παράτησε χωρίς προειδοποίηση, κι αυτό τον τσάκισε. Αυτή τη φορά πρέπει να είναι βέβαιος. Παρατηρεί βουβός το πρόσωπο της γυναίκας, αποζητά παρακλητικά τα αληθινά της αισθήματα, ψάχνει για το πιο μικρό σημάδι, το πιο ελαφριό παίξιμο του φρυδιού της, το πιο αχνό κοκκίνισμα στα μάγουλα της, την υγρή λάμψη των ματιών της.
Στα αλήθεια, κι εκείνη τον αγαπάει το ίδιο, δεν μπορεί όμως να εκφράσει την αγάπη της με λόγια. Κι έτσι του χαμογελάει, ανυποψίαστη για τους φόβους του. Καθώς στέκονται κάτω από το φανοστά-τη, ο χρόνος σταματάει και ξαναρχίζει. Κι ύστερα, τα κεφάλια τους έχουν ακριβώς την ίδια κλίση όπως και πριν, τα χτυποκάρδια τους διαγράφουν κύκλους με απαράλλαχτο τρόπο. Όμως κάπου μέσα στις βαθιές λίμνες του νου της γυναίκας εμφανίστηκε μια αχνή σκέψη που δεν υπήρχε πριν. Η νεαρή γυναίκα ανασκαλεύει αυτή τη νέα σκέψη μέσα στο ασυνείδητο της, και την ίδια στιγμή μια αδιόρατη κενότητα διαγράφεται στο χαμόγελο της. Αυτή την υποψία δισταγμού δεν θα μπορούσε να την αντιληφθεί κανένας, παρά μόνο εκείνος που θα την αναζητούσε με τη μεγαλύτερη προσοχή. Κι όμως, ο επίμονος νεαρός την πρόσεξε και την ερμήνευσε σαν το σημάδι που περίμενε. Λέει στη νεαρή ότι δεν μπορεί να την ξαναδεί, επιστρέφει στο μικρό του διαμέρισμα στην Τσόιγκχαουσγκάσσε, αποφασίζει να μετακομίσει στη Ζυρίχη και να δουλέψει στην τράπεζα του θείου του. Η γυναίκα αφήνει πίσω της το φανοστάστη της Γκέρμπερνγκάσσε, γυρίζει σπίτι της με αργό βήμα κι αναρωτιέται γιατί δεν την αγάπησε εκείνος.

Τι είναι ο χρόνος τελικά ; Τι ιδιότητες έχει; Είναι απόλυτος; Είναι κυκλικός; Είναι συνεχής; Είναι  κινούμενος, ή είναι ακίνητος; Ή είναι όλα αυτά μαζί;
Και αν ήταν κάθε φορά κάτι από αυτά πως θα ήταν ο κόσμος ; Πως θα λειτουργούσαν οι άνθρωποι;
Ένα εξαίσιο, πραγματικά λογοτεχνικό βιβλίο, που παράγει τόσο πρωτότυπες , όσο και οικείες εικόνες, για το τι είναι  χρόνος. 
Ένα βιβλίο που το διάβασα ανάμεσα στα μαθήματα του φροντιστηρίου, προσπαθώντας στα διαλείμματα να ξεκλέψω λίγο χρόνο......... για να διαβάσω για το χρόνο.
Το κείμενο του Alan Lightman, είναι γοητευτικό, το γράψιμο του αποτελεί μια πρόκληση. Εικόνες σε περικυκλώνουν κάθε στιγμή, πλημμύρα συναισθημάτων σε παρασύρουν, καθώς παρουσιάζεται το τι είναι ή το τι θα μπορούσε τελικά να είναι ο χρόνος.
Δε ξέρω αν απαντά στα φιλοσοφικά ερωτήματα περί χρόνου. 
Ξέρω ότι διαβάζεται απνευστί,  ότι  κάθε φορά σου αφήνει μια έντονη εικόνα στο μυαλό σου, και στην ουσία είναι σαν να σου δίνει τη δυνατότητα να αναλύσεις το χρόνο, (όπως το φως αναλύεται σε χρώματα), στα συνθετικά του.
Εδώ θυμήθηκα αυτό που ο Cant πίστευε: ότι όπως ακριβώς το κόκκινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές εντυπώσεις σε διαφορετικούς παρατηρητές, ενώ είναι ουσιαστική συνιστώσα της θέας, έτσι και ο χρόνος, ενώ είναι ουσιαστική συνιστώσα της νόησής μας, στερείται αντικειμενικής πραγματικότητας: «Ο χρόνος δεν είναι κάτι το αντικειμενικό. Δεν είναι ούτε ουσία, ούτε τυχαίο, ούτε σχέση, αλλά μια υποκειμενική συνθήκη, που οφείλεται αναγκαστικά στη φύση του ανθρώπινου μυαλού».

Και τέλος ας θυμηθούμε το τι είπε για το χρόνο ο άγιος Αυγουστίνος:

Τι είναι, λοιπόν, ο χρόνος; Αν δε με ρωτά κανείς, γνωρίζω. Αν, όμως, θέλω να το εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτά, δε γνωρίζω. Αλλά σε κάθε περίπτωση τολμώ να πω πως τούτο γνωρίζω Αν τίποτε δεν τελείωνε, δε θα υπήρχε παρελθόν. Αν τίποτε δεν πλησίαζε, δε θα υπήρχε μέλλον. Αν τίποτε δεν υπήρχε, δε θα υπήρχε και παρόν. Όμως, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει το παρελθόν και το μέλλον, αφού τo παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη; Από την άλλη, αν το παρόν ήταν πάντα παρόν και δεν κυλούσε, το παρελθόν δε θα ήταν χρόνος αλλά αιωνιότητα Αλλά, αν ήταν το παρόν μόνο χρόνος, γιατί κυλά στο παρελθόν, πώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει; Υπάρχει, μόνον γιατί κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει. To μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι ο χρόνος οδηγεί στη μη-ύπαρξη

-Άγιος Αυγουστίνος

 
Στο συγκεκριμένο βιβλίο, δε ξέρω αν θα βρείτε όλες τις "συνιστώσες" του χρόνου, σίγουρα θα βρείτε τις κυριότερες.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα. 
Καλή ανάγνωση.









Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η γη μας το 2012

Μια ματιά με την καλύτερη θέα του πλανήτη μας από το διάστημα για το έτος 2012 σε ένα video από τη NASA.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τι συμβαίνει όταν μια CME χτυπά τη γη


Να τι συμβαίνει όταν μια CME (coronal mass ejection) χτυπά τη γη.





Αυτό το video,  λήφθηκε από τον Göran Strand από τη Östersund, από τη  Σουηδίας , δείχνει τι συνέβη στις 17 Μαρτίου 2013, όταν μια γιγαντιαία εκτίναξη μάζας από μια κηλίδα του ήλιου χτύπησε το γήινο μαγνητικό πεδίο.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η ηλιακή κηλίδα AR1692 είχε παραγάγει μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Μ1  που οδήγησε σε CME  που χτύπησαν τη γη.
Στο χρονικό διάστημα από  19:20 μέχρι 23:35 (UT) της 17ης Μαρτίου φαίνεται ο φανταστικός ουρανός που καταγράφηκε από μια all-sky camera.
 O Strand είπε μέσω e-mail, ότι το video αποτελείται από αποτελείται από 2464  εικόνες σε μορφή raw για ένα συνολικό ποσό δεδομένων της τάξεως των 30Gb.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η ηλιακή κηλίδα στις 15 Μαρτίου 2013, συγκρινόμενη με τη γη...

Νέο μανδύα αορατότητας ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες



Έναν νέο πιο εξελιγμένο μανδύα αορατότητας στο πεδίο των μικροκυμάτων παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προόδου σε ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο αιχμής, που κατά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντικές εξελίξεις. Οι σύγχρονοι «μάγοι» εξαφανίζουν πλέον με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα διάφορα αντικείμενα και σε διαφορετικά τμήματα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, στο ορατό φως και πέρα από αυτό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέα Αλού του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής New Journal of Physics, χρησιμοποίησαν ένα πολύ λεπτό στρώμα υλικού, που ονομάζουν «μεταλλική μετα-οθόνη», για να δημιουργήσουν ένα μανδύα πάχους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Ο μανδύας μπορεί να κρύψει πλήρως στο φυσικό περιβάλλον τρισδιάστατα αντικείμενα από τα μικροκύματα, σε όλες τις κατευθύνσεις και από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες των παρατηρητών.
Συνήθως οι έως τώρα μανδύες αορατότητας έχουν το μειονέκτημα να είναι σχετικά ογκώδεις, όμως το νέο δημιούργημα είναι υπερβολικά λεπτό. Η «μετα-οθόνη» δημιουργείται από την προσάρτηση λωρίδων φύλλου χαλκού πάχους μόλις 66 μικρομέτρων, πάνω σε ένα εύκαμπτο πολυανθρακικό φιλμ πάχους 100 μικρομέτρων.
Με αυτό το υλικό ως μανδύα, οι ερευνητές επικάλυψαν και «εξαφάνισαν» μια κυλινδρική ράβδο μήκους 18 εκατοστών από τα μικροκύματα. Ο μανδύας είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του, όταν τα προσπίπτοντα μικροκύματα είχαν συχνότητα 3,6 Ghz. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο μανδύας τους είναι εύχρηστος και μπορεί να κρύψει ποικίλα αντικείμενα με σχήματα παράξενα και ασυμμετρικά.
Τα αντικείμενα ανιχνεύονται είτε από τα μάτια μας στο ορατό/οπτικό μήκος κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, είτε από άλλες συσκευές σε μη οπτικά/ορατά μήκη κύματος, όταν τα κύματα (φωτός, ακτίνων-Χ, μικροκύματα, υπέρυθρα, ήχοι κ.α.) ανακλώνται από την επιφάνεια των αντικειμένων. Η βασική τεχνική των έως τώρα μανδυών αορατότητας είναι η χρήση ειδικών «μετα-υλικών» που εκτρέπουν, καμπυλώνουν ή απορροφούν το φως ή άλλο κύμα γύρω από το αντικείμενο, ώστε πλέον αυτό να μην ανακλάται από την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο, το αντικείμενο είναι σαν μην υπάρχει για έναν παρατηρητή ή για μια συσκευή ανίχνευσης.
Πέρυσι η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που με επιτυχία είχε εξαφανίσει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο χρησιμοποιώντας ένα νέου τύπου -αλλά πιο ογκώδη- «πλασμονικό μανδύα».
Το επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο Αλού, θα είναι, μετά από τις κατάλληλες μετατροπές, να χρησιμοποιηθεί η νέα μεταλλική «μετα-οθόνη» για να εξαφανίσει αντικείμενα όχι πλέον από τα μικροκύματα, αλλά από το ορατό φως, δηλαδή από τα ανθρώπινα μάτια. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι οι «μετα-οθόνες» θα αποδειχτούν πιο εύκολες και ικανές να κρύβουν τρισδιάστατα αντικείμενα από το ορατό φως σε σχέση με άλλους πιο μεγάλους μανδύες.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αυτό το μήνα στην Ιστορία της Φυσικής:Η Ανακάλυψη του τηλεφώνου



O Graham Bell είναι γνωστός για την ανακάλυψη του τηλεφώνου.  Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ανακάλυψη όμως. Με αφορμή ότι η πρώτη μεταφορά ομιλίας έγινε αυτό το μήνα στην Ιστορία της φυσικής, παρουσιάζω μια ανάρτηση για την ιστορία της ανακάλυψης του τηλεφώνου. 

Αλλά τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Bell στην ανακάλυψη του τηλεφώνου; Δεν καθοδηγήθηκε ούτε από πλεονεξία, ούτε από επιθυμία για εξουσία.
Η εφεύρεση του πραγματοποιήθηκε επειδή ήταν ερωτευμένος.










Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πανελλαδικές: Μείωση εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές και μεγάλες ανατροπές στις βάσεις

Νέα δεδομένα από τις αλλαγές στο αριθμό των εισακτέων. Επιπλέον θέσεις σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές. Άνοδος σε Νομικές και Ιατρικές. Πού αναμένεται πτώση για φέτος


Σημαντικές ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ φέρνει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση στις θέσεις των εισακτέων ανά τμήμα στην κατηγορία του 90%.
Όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Το Έθνος", η ανακατανομή των εισακτέων δημιουργεί προσδοκίες για μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένες σχολές, τη στιγμή που σε αρκετά τμήματα ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες υποψήφιοι θα δουν το καλοκαίρι να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι βάσεις εισαγωγής, λόγω της μείωσης των εισακτέων.
Πρόκειται για τις Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.ά.
Περισσότερους φοιτητές φαίνεται ότι θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και αρκετά Πολυτεχνικά.
Πιο τυχεροί είναι όσοι επιλέξουν τμήματα από το 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός εισακτέων αυξάνεται θεαματικά.
Αντίθετα, στο 1ο πεδίο, οι θέσεις που προβλέπονται είναι λιγότερες σε σχέση με το 2012.
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κυμανθούν οι εισακτέοι στα τμήματα ΑΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου.
Πού αυξάνεται ο ανταγωνισμός
Αντιμέτωποι με αυξημένο ανταγωνισμός σε αρκετές ομάδες υψηλόβαθμων τμημάτων θα έρθουν οι φετινοί υποψήφιοι. Στα τρία Νομικά τμήματα, οι εισακτέοι του 90% των θέσεων θα φτάσουν για φέτος τους 900 (300 ανά τμήμα), όταν πέρυσι είχαν απορροφηθεί 1.107 φοιτητές.
Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία α οδηγήσει με βεβαιότητα σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτές τις σχολές είναι αριστούχοι και είναι πολλαπλάσιοι από τις θέσεις που διατίθενται.
Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι οι πρώτες προτιμήσεις είχαν ξεπεράσει τις 4.500.
Στα Τμήματα Φιλολογίας, το ψαλίδι φτάνει στο 50%, καθώς στα 6 τμήματα που εδρεύουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας διατέθηκαν πέρυσι 1.296 θέσεις και φέτος μειώνονται σε μόλις 650.
Η μεγαλύτερη μείωση αφορά το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού οι 288 περσινές θέσεις, μειώνονται σε 100.
Στο τμήμα Ιωαννίνων, οι θέσεις κουρεύονται στο 60%, στην Πάτρα στο 52% και στην Κομοτηνή στο 44%

Πηγή: news247

Θέματα Διαγωνισμού ΕΕΦ 2013

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση " ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟ"



Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Φροντιστηρίου και του Εργαστηρίου Πληροφορικής Αστρολάβος,  «Συνάντηση με το Γιάννη Καλπούζο» στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογκού Συλλόγου Σκουφά. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από μαθητές κυρίως, ο Γιάννης Καλπούζος μίλησε για τη γλώσσα, τη γραφή, το βιβλίο, την ανάγνωση και το ιστορικό μυθιστόρημα, ανοίγοντας κυρίως δημιουργικό διάλογο μαζί τους.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με τρομερό ενδιαφέρον, για σχεδόν δυο ώρες το συγγραφέα, να τους αναλύει τον τρόπο γραφής ενός μυθιστορήματος, βλέποντας εικόνες της παλιάς Άρτας, και απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις του για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής. Το ταξίδι στην Άρτα της τουρκοκρατίας, στην Άρτα της συνύπαρξης των διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών,  τελείωσε με ένα ποίημα του Γιάννη Καλπούζου, που εγκωμίαζε την προσπάθεια προσέγγισης διαφορετικών ανθρώπων, και με την παραίνεση στα παιδιά, να ανακαλύψουν τα κρυμμένα ταλέντα τους και να τα αξιοποιήσουν.

Στη συνέχεια ακολούθησε βράβευση του συγγραφέα για την προσφορά του στα γράμματα, και της κυρίας Αθηνάς Ευλογημένου, ιδρυτικού μέλους του Φροντιστηρίου, για την προσφορά της στη Φροντιστηριακή Εκπαίδευση και την απαράμιλλη προσήλωση της στον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού.

Ακολούθησε  κοπή πίτας για το νέο έτος και τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του φροντιστηρίου με κρασί, εδέσματα και αναψυκτικά, ενώ ακούγονταν τραγούδια σε στίχους του Γιάννη Καλπούζου.










Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση με τον Γιάννη Καλπούζο


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟ

Τα φροντιστήρια Μ.Ε. & η Σχολή Πληροφορικής ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00  στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς.

Ο συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός Γιάννης Καλπούζος θα μιλήσει για τη γλώσσα, τη γραφή, το βιβλίο, την ανάγνωση και το ιστορικό μυθιστόρημα, ανοίγοντας συγχρόνως δημιουργικό διάλογο με τους μαθητές του φροντιστηρίου.

Στην εκδήλωση θα βραβευτεί ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος και η ιδρύτρια του φροντιστηρίου μας κυρία Αθηνά Ευλογημένου.

Θα ακολουθήσει κοπή πίτας για το νέο έτος και τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του φροντιστηρίου μας με κρασί, εδέσματα και αναψυκτικά, ενώ θα ακούγονται τραγούδια σε στίχους του Γιάννη Καλπούζου.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η γάτα του Schrödinger


Η γάτα του Schrödinger


Πριν από κάποια χρόνια, (πρέπει να ήταν Φεβρουάριος ή Μάρτιος του 2010) μια μαθήτρια μου, η Κατερίνα Λ. μου ζήτησε να της εξηγήσω το νοητικό πείραμα με την ονομασία «Η γάτα του Schrödinger». Το είχε δει σε ένα επεισόδιο από το Big Bang theory- μια αμερικάνικη κωμική σειρά- , αλλά δεν κατάλαβε την εξήγηση.

Τότε κάναμε επανάληψη γιατί φοιτούσε στη  Γ΄ Λυκείου και ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις, οπότε την αποθάρρυνα, υποσχόμενος όμως ότι κάποια στιγμή θα ανεβάσω μια ανάρτηση στο blog για να της το εξηγήσω.

Η Κατερίνα πέρασε στην Ιατρική που ήθελε, ανάρτηση όμως δεν είχε ανέβει…. μέχρι σήμερα.  Επειδή προσπαθώ και κρατάω τις υποσχέσεις μου, (έστω και λίγο καθυστερημένα) θεώρησα ότι ήρθε η ώρα της. Και το σημαντικότερο πριν ……πάρει η Κατερίνα πτυχίο.
Το κείμενο στην ουσία θα χωριστεί σε 4 τμήματα:

(α) Δυο λόγια για τον Erwin Schrödinger.

(β) Δυο λόγια για την κβαντομηχανική και την εξίσωση Schrödinger.

(γ) Το πείραμα-Περιγραφή του.

(δ) Οι ερμηνείες του.

Πριν ξεκινήσω να γράφω ας δούμε το video από τη σειρά που έγινε αφορμή της συγκεκριμένης ανάρτησης. 

 Πατήστε εδώ 

Επειδή το κείμενο κατέληξε λίγο μεγαλύτερο απ' ότι υπολόγιζα, μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε  από το scribd.

Δεν ξέρω αν τελικά βοήθησα την Κατερίνα, μπορεί ούτως ή άλλως να βρήκε την απάντηση........ νωρίτερα, αλλά  αφιερώνω αυτήν την ανάρτηση σ' αυτήν και σε όλους τους ανήσυχους μαθητές που δε βλέπουν τη Φυσική σαν ένα ακόμη μάθημα, αλλά αναζητούν τις απαντήσεις που η Φυσική και οι άλλες θετικές επιστήμες μπορούν να δώσουν σε όλη την έκφανση της καθημερινότητας.  


Επίσης ωραίο μικρό και περιεκτικό video με ανάλυση του νοητικού πειράματος μπορείτε να δείτε : 
one- minutephysics





Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τεστ κρούσεων για τα παιδιά της Β Λυκείου που ξεκίνησαν από κρούσεις χωρίς ταλαντώσεις φέτος. Οπότε είναι λίγο πιο εύκολα τα θέματα.
ΦΥΣΙΚΗ Γ ΚΡΟΥΣΕΙΣ (θεματα Πανελληνίων)2012-13 για τη Β λυκείου
Το κλασσικό Τεστ των κρούσεων από Θέματα Πανελληνίων, αναβαθμισμένο με τελευταία θέματα.