Τρίτη 30 Μαρτίου 2010
Πρόγραμμα Πανελληνίων Εξετάσεων 2010
Και η αντίστροφη μέτρηση.... αρχίζει.
Deltio Typoy Programma Ekset Arithmos Eisakt 2010 100329
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Μαγνητικές Γραμμές
Επειδή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε απ' ευθείας το ηλεκτρικό πεδίο με τις αισθήσεις μας, χρησιμοποιούμε τις δυναμικές γραμμές γι' αυτόν το σκοπό. Ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια των δυναμικών γραμμών ήταν ο M. Faraday (1791-1867). Οι δυναμικές γραμμές είναι οι υποθετικές γραμμές, οι φανταστικές γραμμές που σχεδιάζουμε σε μία περιοχή του χώρου έτσι ώστε σε κάθε σημείο, το διάνυσμα της έντασης του πεδίου να εφάπτεται σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Οι δυναμικές γραμμές δείχνουν τη φορά της έντασης του πεδίου. Όσο πιο πυκνές είναι οι δυναμικές γραμμές τόσο πιο ισχυρό είναι το πεδίο στη συγκεκριμένη περιοχή του χώρου.
Μπορούμε όμως τις μαγνητικές γραμμές να τις ονομάζουμε δυναμικές μαγνητικές γραμμές; Μάλλον όχι, διότι η δύναμη F είναι κάθετη στην ένταση Β, άρα η δύναμη δεν είναι εφαπτόμενη στη μαγνητική γραμμή. Αυτό συμβαίνει στο ηλεκτρικό πεδίο και έχει νόημα να λέμε ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές, όχι όμως στο Μ.Π. Εδώ πρέπει να λέμε μαγνητικές γραμμές.
Ψάχνοντας λοιπόν κατέληξα στο αξιόλογο site Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες, οπότε θεωρώ και για τους συναδέλφους αρκετά διαφωτιστικά τα άρθρα του Π. Μουρούζη, άρθρο 24), όπως και του Θ. Μαχαίρα στο έτερο αξιόλογο site ( Υλικό Φυσικής -Χημείας).
Οπότε αφού καλύψαμε τις απορίες και φωτίσαμε τα σκοτεινά σημεία, μπορούμε να δούμε και τα video για τα οποία ξεκινήσαμε.....
Μαγνητικό Πεδίο Ραβδόμορφου μαγνήτη
Μαγνητικό Πεδίο Δυο Ραβδόμορφων Μαγνητών (Αντίθετοι Πόλοι)
Μαγνητικό Πεδίο Δυο Ραβδόμορφων Μαγνητών (Ίδιοι Πόλοι)
Μαγνητικό Πεδίο Ενός Σωληνοειούς
(Πως σχεδιάζουμε τη φορά των μαγνητικών γραμμών στο εσωτερικό του)
Μαγνητικό Πεδίο Ενός Ευθύγραμμου Ρευματοφόρου Αγωγού
(Και ο κανόνας του δεξιού Χεριού)
Μαγνητικό Πεδίο Ενός Κυκλικού Ρευματοφόρου Αγωγού
(Και ο κανόνας του δεξιού Χεριού)
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Διακρότημα
Και από το ΕΚΦΕ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ
Ένα Επαναληπτικό διαγώνισμα στο στερεό (2009-2010)
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ (2009-2010)2
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ Φυσικής Απάνθισμα διά τους αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνες, Βιέννη 1790
Το έργο του Ρήγα Φυσικής Απάνθισμα εκδόθηκε κατά το πρώτο ταξίδι του στη Βιέννη, το 1790. Χορηγός της έκδοσης είναι ο Μέγας Σερδάρης Χριστόδουλος Κιρλιάνος, τον οποίο ο Ρήγας συνοδεύει ως γραμματέας και διερμηνέας. Κατά δήλωση του συγγραφέα, για τη σύνταξη του βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν γαλλικές και γερμανικές πηγές. Το έργο ανήκει, δηλαδή, στη μεγάλη κατηγορία των συμπιλημάτων, στην οποία ανήκουν τα περισσότερα επιστημονικά συγγράμματα του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα (Γιάννης Καράς, Οι επιστήμες στην Τουρκοκρατία. Χειρόγραφα και έντυπα, τόμοι 3, Βιβλιοπωλείον της "Εστίας", Αθήνα 1992).
Σε πρόσφατη μελέτη (Δημήτριος Απ. Καραμπερόπουλος, "Η Γαλλική 'Encyclopedie' ένα πρότυπο του έργου του Ρήγα 'Φυσικής Απάνθισμα'", Ο Ερανιστής, 1997, 21: 95-128) τεκμηριώνεται η άποψη ότι, όσον αφορά τις γαλλικές πηγές, ο Ρήγας χρησιμοποίησε ως πρότυπο τη Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια των Diderot και D' Alembert. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι και για τη σύνταξη της Νέας Πολιτικής Διοικήσεως (Βιέννη 1797) είχε χρησιμοποιήσει ως υπόδειγμα το Γαλλικό Σύνταγμα (Λέανδρος Βρανούσης, Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος, Άπαντα των Νεοελλήνων Κλασικών, τόμος 2ος, Αθήνα 1968 και Απ. Δασκαλάκης, Το Πολίτευμα του Ρήγα Βελεστινλή, έκδοσις νέα μετά προσθηκών, Αθήνα 1977). Την εποχή που συντάσσεται το Φυσικής Απάνθισμα, στον ελλαδικό χώρο κυκλοφορούν ήδη αρκετά αντίτυπα της Εγκυκλοπαίδειας. Ο Ρήγας βρίσκεται στο Βουκουρέστι και τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Δημητρίου Καταρτζή. Θεωρείται, λοιπόν, πιθανό ότι για τη συγγραφή του έργου του χρησιμοποίησε το αντίτυπο που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη του μέντορά του και για το οποίο ο Καταρτζής έλεγε ότι από τότε που του το "έδοσ' ο Θεός δεν είχε πλέον χρεία από άλλο βιβλίον".
Το έργο Φυσικής Απάνθισμα επανεκδόθηκε το 1968 από τον Λέανδρο Βρανούση στη σειρά "Άπαντα των Νεοελλήνων Κλασικών", το 1971 από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και το 1991 από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης "Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα" για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη συγγραφή και έκδοση του έργου στη Βιέννη.
Για περισσότερα δείτε το αξιόλογο άρθρο του κ. Α.Ι.Κασσέτα και το ίδιο το κείμενο στο Ελληνομνήμων.
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
Επιτυχημένο πείραμα κβαντικής φυσικής
Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν ένα κβαντικό φαινόμενο σε αντικείμενο που να είναι ορατό στο γυμνό μάτι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατόρθωσαν να φέρουν ένα μικροσκοπικό μεταλλικό έλασμα σε υπέρθεση, δηλαδή να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο αντίθετες μεταξύ τους καταστάσεις. Συγκεκριμένα, το έλασμα ήταν ταυτόχρονα σε κατάσταση κίνησης (ταλάντωσης) αλλά και ακινησίας, φαινόμενο που δεν μπορούσε κάποιος να δει παρατηρώντας το έλασμα, αλλά το «συνέλαβαν» τα επιστημονικά όργανα.
Το επίτευγμα θεωρείται σημαντικό, αφού όσο μεγαλύτερο είναι ένα αντικείμενο τόσο περισσότερο εξουδετερώνονται οι κβαντικές ιδιότητες. «Συζητούμε για τις περίεργες ιδιότητες της κβαντικής φυσικής και των αντικειμένων που βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά ατόμων και μορίων με τα οποία συνήθως δεν αλληλεπιδρούμε» σημείωσε ο Ααρον Ο΄Κόνελ, επικεφαλής της ομάδας. Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην τιτάνια προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να ενοποιήσει την κβαντική με τη θεμελιώδη φυσική δημιουργώντας την περίφημη θεωρία των πάντων, όπου ο κόσμος της θεωρίας της σχετικότητας θα συναντήσει εκείνον του μικρόκοσμου ώστε τελικά να ενωθούν όλες οι μεγάλες αλλά και μικρές δυνάμεις του κόσμου μας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=321042&dt=19/03/2010#ixzz0ic4rLm1k
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Επαναληπτικό Διαγώνισμα στην Α Λυκείου (2009-2010)
Διαγώνισμα στη Φυσική Α΄ Λυκείου Ορμή- Κρούση - Έργο -Ενέργεια
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΕΦ
ΘΕΜΑΤΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α λΥΚΕΙΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
θεματα φυσικησ β λυκειου
ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ